Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Omnicolor - tíz éve a képernyőkön

A március 15-e előtti adás jubileuminak számított az Omnicolor Polgári Televízió életében: pontosan tíz esztendeje jelent meg először a hegyvidéki kábeltelevízió műsora a képernyőkön. Márton Géza igazgató-főszerkesztőt a "hőskorról" és a jövőről egyaránt kérdeztük.

Hogyan kezdődött?

- Az Omnicolor mint vállalkozás ugyan tizenöt éves, de első öt évében csak filmeket gyártott. Azután 1997 januárjában megjelent először a képújságunk, majd két hónapra rá, márciusban az első műsor.

Lehet-e még tudni, mi volt az első adásban?

- Olyannyira lehet, hogy valamennyi adásunkat, több mint ötszáz hét teljes anyagát archiváltuk szalagon, DVD-n. Akkor is március tizenötödike előtt álltunk. Itt, a közelben van Kovács J. honvéd sírja, amelynél már a rendszerváltás előtt is tartottak megemlékezéseket, így szinte magától adódott a téma. Volt anyagom a korábbi ünnepségekről, ezekből vágtunk össze egy dokumentumműsort. Tíz éve - a főadással és ismétlésekkel együtt - változatlanul napi két órában vagyunk jelen politizáló, de pártpolitikától független, jó értelemben vett polgári szemléletű műsorainkkal.

Gondolom, azért a pártok megpróbáltak "bekeríteni" titeket, hogy a befolyásukat érvényesítsék. Egyáltalán mennyire függtök az önkormányzattól, vagy bárkitől?

- Próbálkoztak a pártok, de be kellett látniuk, hogy mi nem az ő politikai magatartásukat akarjuk megjeleníteni, hanem független polgári igények szerint televíziózunk - így aztán elmaradoztak. Most már nem érzek ilyen tendenciákat, de nem is lenne okos dolog, mert a befolyásolás egy idő után nem marad észrevétlen a nézők előtt, és attól kezdve csorbul az egész médium hitelessége. Onnantól minden politikai erő gyanakvó lesz, mert az elfogultság beigazolódása után már nehéz újra hitelesnek lenni. Pártrendezvényekre, demonstrációkra sem megyünk ki, hacsak nem kerületi céllal, például lakossági érdekből, vagy esetleg fórumként rendezik. Ami a függőséget illeti, annyira függünk az önkormányzattól, mint szolgáltató a megrendelőtől. Õ is megrendelő, és a szolgáltató nem örülne, ha a megrendelők elmaradnának.

Sikerült mindent megvalósítani az elképzelésekből?

- Általában igen. Szerettem volna például a kerület gazdasági életének jelentősebb történéseit bemutatni, de ezen a téren nagy volt az elzárkózás, lemondtam róla. Régebben volt egy jó kis helykitöltő műsorunk, a Csobogó, amelyben leállítottuk a kamerát valahová, és az arra járókat sorra megkérdeztük ugyanarról a dologról. Azért hagytuk abba, mert már nem maradt neki hely az adásokban, ez pedig csak friss aktualitásokkal érdekes.

Vannak nézettségi adataitok?

- A nézettségünk lényegében változatlan, mert nem tőlünk függ, hanem a bekábelezettségtől, ami kevéssé változott. A szolgáltató - a Novotron, majd Corvintel, most pedig a FiberNet - mintegy hétezer emberhez juttatja el a műsorunkat, illetve három éve a Virányosi Kábeltévé is rendszerébe tette, ami újabb ezer nézőt eredményezett. Arról nincs még ilyen adatunk sem, hogy mennyien nézik antennával Budapest-szerte a Főnix TV csatornáján, amely ugyancsak rendszerébe fogadta. Rövidesen, ha aktuális lesz, bejelentkezem a UPC-nél is.

Mutattad az archívumot. Van ennek gyakorlati haszna is, vagy csak szép emlék?

- Sokan azt hiszik, az archívum leginkább arra kell, hogy valakit szembesíteni lehessen korábban elmondott szavaival, véleményével. Mondok egy más aspektust. Az önkormányzat közvetítésével megkeresett engem egy nagymama, hogy 1997-ben, az első Hegyvidéki Néptánc Találkozón az unokája is szerepelt, akkor fel is vették a műsort, de valahogy elkallódott, pedig most hogy kellene, mert azóta felnőtté lett unokája egy motorbaleset következtében már sohasem fog tudni táncolni! Kimásoltam neki - a meghatottságát nem tudom leírni… Aztán vannak portréműsorok, amelyek alanya már nincs köztünk. Teller Ede halála után adásba tudtuk tenni a vele készült interjút. A Mars-járó autó magyar konstruktőre nekünk előre beszélt a művéről, és amikor az odafönn megindult, azonnal volt hozzá saját anyagunk. Ez is az archívum haszna.

Mik a tervek akár műszaki, akár műsorfejlesztési szempontból?

- Műszaki szempontból jól állunk, mert 2000 óta digitálisan veszszük fel, 2002 óta digitális hordozón adjuk le az adásokat, de ezek mind "konzerv" műsorok. Célunk, hogy az élő műsor is megjelenjék az Omnicolor adásaiban, aminek egyetlen feltétele, hogy az optikai üvegszál elérjen hozzánk is, amit már nagyon várunk. Mihelyst ideér, berendezzük azt az interaktív kis stúdiót, ahol például egy moderátor segítségével a polgármester, a képviselők vagy bárki szakember, mint egy fogadóórán, azonnal tud majd válaszolni a nézők által is feltett közérdekű kérdésekre, reagálni a véleményekre, amelyeket egy-egy témában előre meghirdetünk. Hiszem, hogy erre már nem kell sokat várni.

Muzsay András