Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Óvodából napközibe

Az óvodapedagógusok és a napközis tanítók közötti kapcsolatok kiépítése és megerősítése céljából - a Budai Módszertani Központ által szervezett rendezvénysorozat keretében - óvónők látogattak el kerületi iskolákba.

A módszertani jellegű pedagógiai szolgáltatásokat napjainkban javarészt külső pedagógiai szolgáltató társaságok végzik. Az egyik legnagyobb ezek közül a 2004-ben alakult Commit ment Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Kft., amelynek Pedagógiai Intézete - pályázat útján - jogot nyert arra, hogy ellássa a XII. kerületi önkormányzat által működtetett egykori Pedagógiai Szolgáltató Központ feladatait. (A társaság előneve magyarul elkötelezettséget jelent.)

A Commitment Pedagógiai Intézet a XII. kerület részére külön szervezetet hozott létre Budai Módszertani Központ néven. A központ igazgatóhelyettesi tisztét immáron öt éve Gilicze Zoltán napközis szaktanácsadó, az alsó-Dianának becézett SOTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanítója, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete Általános Iskolai Tagozatának vezetője tölti be.

A módszertani központ Gilicze Zoltán kezdeményezésére és irányításával - a Süni Óvodák vezetőjével, Kovács Zsuzsa óvodai szaktanácsadóval karöltve - az óvodások iskolai átmenetének megkönnyítése, beilleszkedésük elősegítése, valamint az óvodapedagógusok és a napközis tanítók közötti kapcsolatok kiépítése és megerősítése céljából az elmúlt tanévekben Óvodai Hetek programsorozatot rendezett egy-egy kerületi óvodában, amelyekre meghívták a napközis tanítókat és a többi intézmény óvodapedagógusait is. Az idei tanévben - Gilicze Zoltán szavaival - a nevelési terület másik oldaláról is megindult a délutáni ablak megnyitása: az óvónőket invitálták meg egy-egy iskolába. Õsszel a SOTE Gyakorló, majd az ELTE Gyakorló volt a vendéglátó, tavasszal pedig előbb a Kós Károly, legutóbb pedig az Arany János iskola.

A tavaszi nyitány a Kós Károly iskola drámapedagógiai és napközis torna-bemutatójával indult. Az Aranyban táncprogram színesítette a megnyitót: először a IV/A-s néptáncosok léptek fel Szente János vezetésével (az iskola első négy évfolyamán tavasszal indult meg a tanrendbe illesztett néptáncoktatás Mayer Orsolya, a Csillagszemű Gyermektánc-együttes asszisztense és Szente János, a Bartók Táncegyüttes táncosa irányításával). Ezt követően a IV/B-s lányok táncoltak a Doktor Bubó újra rendel című zenés színdarab egyik dalára. A táncjelenet koreografiáját a gyerekek maguk alkották meg az iskola egyik tanára, Vitárius Balázs által írt zenére.

Ezután öt teremben, csoportfoglalkozási keretben, kézműves-foglalkozásokat rendeztek (képünkön). Ferenczyné Saás Kinga, az iskolában működő, de mindenki számára nyitott kerámiaműhely vezetője agyagmunkák készítésére okította a megjelent ovisokat és napközis gyerekeket, négy napközis tanítónő pedig különféle játékok készítését tanította meg.

A rendezvényen 18 óvónő és 20 óvodás vett részt (utóbbiak szülőkkel). A nagyszabású és sikeres találkozó megszervezésében oroszlánrészt vállalt Hernádné Hermán Judit, az iskola napközis munkaközösségének vezetője.

Kérész Gyula