Téli orvosűző
A sárgarépa áldásos hatása után ideje megismerkedni a reformtáplálkozás és a kímélő étrend egy másik
nélkülözhetetlen fogásával, a salátával. A most ajánlott téli vitaminbomba főszereplője az alma.
|
Már az ókori görögök is tudtak egyet-mást az almáról, elsősorban hasmenés, bélgyulladás, szédülés és
étvágytalanság esetén javasolták a mézédes almafajtákat ellenszerként. A savanykásabb változatokat szellemi
fáradtság, érelmeszesedés, szívbaj, köszvény és más reumás, avagy ízületi gyulladások okozta fájdalmak
enyhítésére javasolták. De hatásosnak bizonyult menstruációs zavaroknál, aranyeres panaszoknál.
Az alma megszárított héjából főzött tea mézzel édesítve jól használható bélhurutok, gyomorbajok, krónikus
vesemedence-gyulladás gyógyításánál. A fogyókúrázóknak különösen ajánlott az almaecet fogyasztása: nem
engedi lerakódni, sőt elégeti a zsírokat a szervezetben.
Valóban, az alma a héjában összpontosította az erejét: pektintartalma (vízben oldódó rost) tetemes,
C-vitamintartalma nem elhanyagolható. Napi két alma rendszeres fogyasztása során tíz százalékkal csökken a
vér koleszterinszintje, stabilizálódik a vércukorszint, mi több, idővel, szintén a pektinnek köszönhetően,
lassítja a gyomor kiürítését, fokozza a teltségérzetet, vagyis csökkenti az étvágyat.
Almabomba
Az alma és a zeller jó barátok, más étkekben is kellemesen társíthatók. Ezúttal 40 deka zellert hámozzunk meg, és vágjunk fel gyufaszálnyi csíkokra. Szórjuk enyhén sós, citromos, egy késhegynyi őrölt fehér borssal ízesített vízbe, és főzzük mintegy 3 percig. Hagyjuk, hadd hűljön ki a főzőlevében. Közben ugyanennyi súlyú jonatánalmát hámozatlanul mossunk meg, félbevágva metsszük ki a magházát, és metéljük fel vékony hasábokra, csakúgy, mint a zellert. Majd negyedeljünk fel 8-10 szem dióbelet. Elkészíthetjük az öntetet: 10 evőkanál majonézt keverjünk össze 5 evőkanál főzőtejszínnel, 1 kiskanál citromlével, 1 mokkáskanál cukorral és 1 csipetnyi sóval. Végül az öntetet kanalazzuk rá az almás zellerre, lazán forgassuk öszsze, adjuk hozzá a diódarabkákat is.
Az alma és a zeller jó barátok, más étkekben is kellemesen társíthatók. Ezúttal 40 deka zellert hámozzunk meg, és vágjunk fel gyufaszálnyi csíkokra. Szórjuk enyhén sós, citromos, egy késhegynyi őrölt fehér borssal ízesített vízbe, és főzzük mintegy 3 percig. Hagyjuk, hadd hűljön ki a főzőlevében. Közben ugyanennyi súlyú jonatánalmát hámozatlanul mossunk meg, félbevágva metsszük ki a magházát, és metéljük fel vékony hasábokra, csakúgy, mint a zellert. Majd negyedeljünk fel 8-10 szem dióbelet. Elkészíthetjük az öntetet: 10 evőkanál majonézt keverjünk össze 5 evőkanál főzőtejszínnel, 1 kiskanál citromlével, 1 mokkáskanál cukorral és 1 csipetnyi sóval. Végül az öntetet kanalazzuk rá az almás zellerre, lazán forgassuk öszsze, adjuk hozzá a diódarabkákat is.
Ebből a téli vitaminbombából egy adag - a recept négy személyre szól - 600 kcal, ami még elfogadható egy
kímélő ebédhelyettesítőnek, kis jóindulattal uzsonnának. Vacsorának már semmiképpen, hiszen a majonéz a
vétkes csábítások közül való, de megnyugtatásul annyit: biztos nem marad éhes, aki ezt választja.
Járay Mari