Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Multimédiás tanterem a Budai Középiskolában

Elsősorban a kommunikáció és média oktatását segítő, többfunkciós tantermet adtak át a Budai Középiskolában. A fejlesztésnek köszönhetően a legmodernebb multimédiás eszközök és számítógépek állnak az iskola tanulóinak rendelkezésére.

A Budai Középiskola a biológia, a matematika, az informatika, illetve a két tannyelvűség mellett a kommunikáció és média oktatására helyezi a legnagyobb hangsúlyt. A Társadalmi Megújítási Operatív Program támogatásával jelenleg is zajlik a kompetencia alapú tanítás bevezetése az intézményben. Ehhez kapcsolódva alakítottak ki tizenhat hálózatba kötött számítógéppel, interaktív táblával, tanári projektorral és multimédiás eszközökkel felszerelt tantermet az intézményben.

Az informatikai blokkot a számítástechnika, média és kommunikáció mellett szinte valamennyi tantárgy oktatásakor igénybe lehet venni – hangsúlyozta Ács Katalin igazgató. A többcélú hasznosítást segíti, hogy a számítógépeken egy időben futtatható a Windows és a Macintosh, így a diákok munka közben mindkét operációs rendszer előnyeit kihasználhatják. A hálózatot úgy alakították ki, hogy a tanár saját számítógépén keresztül nyomon tudja követni a tanulók munkáját, ugyanakkor a gyerekek komputerein is megjeleníthető az oktató gépének képe, ami elsősorban a prezentációs feladatok során hasznos. Az eddigi tapasztalatok szerint a csúcstechnika alkalmazása ösztönzőleg hat a diákokra, akik az egyébként kevésbé népszerű tantárgyakat is szívesebben tanulják számítógépek segítségével.

090920_Page_03_Image_0007

Természetesen a multimédiás eszközöknek elsősorban a média-, kommunikációképzésben veszik hasznát. A Budai Középiskolában kilencedik osztálytól, választható tantárgy keretében, a digitális kép- és hangrögzítés, vágás, keverés mellett azt is megtanulhatják a diákok, hogyan kezeljék a tömegmédiumokat. A cél, mint az igazgatónő kiemelte, hogy olyan felnőttekké váljanak, akik mentesek a média manipulációjától, ismerik és értik a sajtó működését.

 

(mm.)