Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Valósággá vált történelem

A német nagykövetség ezt a filmet is felhasználja, hogy bemutassa a húsz évvel ezelőtti eseményeket – mondta Dorothee Janetzke-Wenzel az „1989 – nyomok Magyarországon” pályázat kategóriagyőztes filmjéről, Lakatos Carmen kétperces alkotásáról a pénteki díjátadón. A nagykövet a díjazottak méltatása során elmondta: „a pályázaton részt vett diákok már jobban megértik, mint kortársaik, hogy Németország miért mond köszönetet Magyarországnak az 1989-es határnyitásért és a menekültek befogadásáért”.
A vasfüggöny lebontására, a határnyitásra és a kettéosztott Németország újraegyesítésének huszadik évfordulójára emlékező ünnepségsorozat egyik jeles eseménye volt a június 26-i díjátadás a Deák téren. Az emlékév alkalmából meghirdetett „1989 – nyomok Magyarországon” című pályázaton az „Iskolák: a jövő partnerei” kezdeményezés résztvevői, azaz a magyarországi PASCH-iskolák diákjai vehettek részt esszé, kép és film kategóriában.
 
A Tamási Áron Nemzetiségi Gimnázium 12. A osztályos tanulója Lakatos Carmen, aki történelemtanára, Gór Szilvia ösztönzésére jelentkezett a pályázatra. Nem volt könnyű a kezdés – emlékezett vissza Carmen az anyaggyűjtés első fázisaira –, mert a helytörténeti gyűjteményekben alig talált valami használhatót. Aztán egy véletlen folytán – és az iskola egyik tanára, Varga Zsolt révén – találkozhatott egy olyan családdal, amely annak idején tevékeny részt vállalt a menekültek befogadásában és segítésében. A családtagok visszaemlékezései, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársának tájékoztatója és a sajtófotó-kiállítás képei révén végül teljessé vált az az anyag, amely bemutatja az 1989-es eseményeket.
 
– Amikor a sajtófotó-kiállítás képein felfedeztem azt a családot, amelyik mesélt nekem az emlékeiről, nagyon furcsa érzés fogott el. A jelenben megismert emberek, akiket a húszéves fényképeken láttam, valóságossá tették számomra a történetet – mondta Carmen, hozzátéve: – amikor történelemórán megnéztünk egy dokumentumfilmet a határnyitásról, már minden ismerős volt, és azt éreztem, ez az én saját témám.
 
valosagga
Lakatos Carment (balra) mindig érdekelte a magyar és a német nép történelmének kapcsolódása (mellette Gór Szilvia)
 
– Negyedik osztályos gimnáziumi tananyag az 1989-es határnyitás – mondta Gór Szilvia –, ugyanolyan történelmi anyagként kell tanítanunk, mint a római birodalmat.
A húsz évvel ezelőtti események idején a tanárnő is még csak kisiskolás volt, így személyes élményekkel nem segíthette tanítványa munkáját, de támogatta mindenben, hogy minél teljesebb képet alkothasson.
 
– Nekem is élmény volt bizonyítva látni, amit addig is tudtam, hogy a XII. kerület kiemelt szerepet vállalt a menekültek megsegítésében. Örülök, hogy Carmen kétperces kisfilmje is hozzájárult ehhez – emelte ki a tanítványaira büszke tanárnő. Hangsúlyozta, hogy Carmen fődíja mellett két másik diákja elismerése is nagy örömet szerzett neki: a 10. osztályos díjazott, Für Sebestyén pályamunkája azt mutatja be, hogy a magyarországi fiatal generáció hogyan éli meg a szabadságot, az egyesült Európát, a 11. osztályos Purger Zsófi pedig az 1989-ről szóló internetes honlapjával vívott ki elismerést.
 
– Nagyon jó, hogy a gyerekek átélhetik azt, hogy Németország köszönetet mond Magyarországnak a szabaddá vált Európáért – összegezte élményeit a tanárnő.
 
Antal Ildikó