Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
csik-zenekar-www.csikband.hu

„Ne unjon ránk a közönség!”

„Lehetőség szerint igyekszünk úgy alakítani a fővárosi fellépéseinket, hogy egy-egy kerületbe ne menjünk gyors egymásutánban többször, nehogy ránk unjon a közönség – árulta el Csík János, a Csík zenekar vezetője. – Nagyon örülünk, hogy a Hegyvidéken is megmutathatjuk magunkat, és őszintén reméljük, a közönség is boldogan fogad majd bennünket.” A Csík zenekar a Kilátó Fesztivál záró rendezvényén, az utcabálon húzza majd a talpalávalót május 16-án 17 órától.

A kecskeméti Csík zenekar 1988 óta a hazai népzenei élet egyik meghatározó szereplője. A vidéki együttesek közül szinte egyedül tudta állni a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal hosszú távon. Nagy elismerés volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programhoz a zenekart választották ki, hogy képviselje Magyarország népi kultúráját Sydneyben. Ekkorra már több sikeres lemezük megjelent, és táncházaik, fellépéseik nagy népszerűségnek örvendtek.
Bár a Csík összetétele az idők folyamán sokszor változott, többen már a kezdeti években az együttes tagjai, vagy előadásaik, lemezeik állandó közreműködői voltak. Majorosi Marianna is, aki a Magyar Állami Népi Együttes egyik vezető táncosa volt, mostanra viszont már az ország egyik legjobb népdalénekeseként ismert, önálló lemeze is megjelent. A kontrás Kunos Tamás – néhány év kihagyással – szinte végig az együttes tagja volt. Szabó Attila, a másik prímás 1995 óta játszik az együttesben, miközben sokáig párhuzamosan az egri Gajdos prímásaként is zenélt. 2000 után több fiatal került az együttesbe, így a tangóharmonikás és cimbalmos Barcza Zsolt is.
Egy idő után elkezdték egyik-másik nem népzenei együttes dalait is népzenei hangszerekkel és dallamokkal átdolgozni, így másoké mellett a Kispál és a Borz számait is, de Csík János kérésére Lovasi András szöveget is írt nekik. Az így megszületett Senki nem ért semmit című lemez 2007-ben elnyerte „Az év hazai világzenei albuma” kategóriában a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének FONOGRAM-díját, és hamarosan aranylemez lett.
– Műsorunkkal igyekszünk a közönséghez alkalmazkodni, ezért mindig hozunk új számokat is a régiek mellé – avatta be lapunkat Csík János zenekarvezető egy kis kulisszatitokba a Hegyvidéki Napok előtt. – Mivel szeretnénk mindenkinek a kedvére tenni, programunkban most is szerepel autentikus népzene, alternatívrock-feldolgozás és blues is. A lényeg, hogy mindenki kedvére való legyen a koncert, és aki a magyar népzenét szereti, az is elégedetten távozhasson majd. De nem titkoltan fontos célunk az is – hangsúlyozta a zenész –, hogy azokat a szép dallamokat, amelyeket generációk hosszú sora megőrzött, átadjuk a fiataloknak.

(Antal)

A teljes Hegyvidéki Napok programfüzet letölthető innen.