Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Diákok az ősanyag nyomában

A műszaki és természettudományokat, valamint az amerikai Fulbright-ösztöndíjakat népszerűsítő országos program nyitó rendezvényének helyszíne volt az Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Csörgő Tamás fizikus egy újonnan felfedezett, korábban soha nem tapasztalt tulajdonságokkal bíró anyagról tartott előadást a diákoknak.

Riasztó adatokat ismertetett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a „Meet the scientist – Találkozz tudósokkal!” című országos programsorozat sajtótájékoztatóján. Az oktatási és kulturális ügyekért felelős fővárosi politikus az Arany János iskolában rendezett eseményen arra mutatott rá, hogy bár világszerte tendencia a műszaki és természettudományok területén tevékenykedő oktatók és kutatók számának csökkenése, Magyarországon mégis kiemelkedő ennek mértéke. A hazai szakemberek aránya ugyanis mindössze fele-harmada az uniós átlagnak a többi tudományágban szereplőkéhez képest.
– Nehéz eldönteni, hogy azért jelentkeztek kevesen az elmúlt években műszaki és természettudományos szakokra, mert nem volt elegendő állás ezeken a területeken, vagy amiatt szűkült be az állások köre, mert a főiskolákról, egyetemekről kevesebb diplomás került ki – mondta Pokorni Zoltán a szakemberhiány okai kapcsán. A kerület polgármestere kiemelte, a középiskolákban nem a természettudományos órák mennyiségével van a baj, hanem inkább azzal, hogy e tárgyak iránt egyre kevésbé tudják felkelteni a diákok érdeklődését, mert a tudományos ismereteket nem szemléletesen, kísérletezve, hanem elbeszélve, absztrakt módon adják át a tanárok.
– Barátságosan is be lehet mutatni ezeket a tárgyakat – reagált egyetértően a polgármester véleményére a Magyar Fulbright Egyesület vezetője. Vass László elnök arról számolt be, hogy szervezetük a Magyar Innovációs Szövetséggel, valamint az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségével közösen szeptemberben a Magyar Tudományos Akadémián hirdette meg hazánkban a „Meet the scientist” programot, amelynek célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében.
Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke elmondta, hogy a program első fél évében négy fővárosi és hat vidéki középiskolába látogatnak el, ahol a szóban forgó területeken dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat egy-egy alkalommal. Megemlítette, hogy a szövetség szervezésében az idén – immár huszadik alkalommal – tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is hirdetnek, valamint folytatják a THE, azaz a Tudományos, Hasznos, Emberi néven futó, a műszaki és természettudományi pályákat népszerűsítő roadshowjukat, amely két évvel ezelőtt ugyancsak az Arany János iskolából indult.
A „Meet the scientist – Találkozz tudósokkal!” program nyitórendezvényén Csörgő Tamás fizikus tartott előadást az Aranyba járó diákoknak. Az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet professzora méltán lehet követendő példa a fiatalok számára, hiszen a Gyöngyös melletti kis faluból, Visznekről származó kutató szorgalmával és kitartásával kiemelkedő tudományos sikereket ért el. A kandidátusi, majd a tudományok doktora cím megszerzését követően több rangos amerikai egyetem, köztük a Harvard vendégkutatójaként dolgozott, munkáját számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el: 2006-ban például Akadémiai Díjat kapott az elméleti és a kísérleti nehézion-fizika területén jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó eredményeiért és hazai iskolateremtéséért.
Csörgő Tamás a „Magyarok Amerikában – forró nyomon az ősanyag nyomában” című előadásában a nehézion-ütköztetők segítségével zajló nagyenergiás magfizikai kutatásairól mesélt a tanulóknak. Mint megtudtuk, az új, eddig soha nem tapasztalt tulajdonságokkal rendelkező ősi-új anyag, az erősen kölcsönható kvark-gluon plazma létrehozása és tulajdonságainak feltárása egy korábban nem vizsgálható világot nyitott meg a tudomány előtt.
A részecskefizika világának könnyebb megértése érdekében az előadást követően Csörgő Tamás lánya, Csörgő Judit, valamint tanítványa, Török Csaba egy általuk kidolgozott kártyajátékot mutattak be az iskolásoknak. A játékot – amellyel a két egyetemi hallgató néhány hónapja különdíjat nyert egy hazai innovációs versenyen – a vállalkozó kedvű diákok kipróbálhatták, így talán érthetőbbé vált számukra az is, miféle tulajdonságokkal bír az előadásban ismertetett különleges, tökéletesen folyó kvarkanyag.Diakok_az_osanyag_nyomaban

z.