Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Diakosszefogas_a_vorosiszap-katasztrofa_karosultjaiert

Diákösszefogás a vörösiszap-katasztrófa károsultjaiért

A hegyvidéki iskolák tanulói ismét bebizonyították, hogy ha a szükség úgy hozza, példamutató lelkesedéssel sietnek a bajbajutottak segítségére. Az elmúlt hetekben a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára szerveztek adománygyűjtő akciókat a kerületi oktatási intézmények.

 

Büszkék lehetnek diákjaikra a hegyvidéki iskolák, hiszen ismét bebizonyosodott, hogy a kerületben tanuló gyerekek magukénak érzik és komolyan veszik a szolidaritás eszményét. Nem csupán beszélnek róla, hanem tesznek is azért, hogy megkönnyítsék rászoruló embertársaik életét.
Tavasszal az árvízkárosultak, alig néhány hónappal később pedig a vörösiszap-tragédiában szerencsétlenül jártak megsegítésére szerveztek gyűjtéseket, valamint sokan részt vettek a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által életre hívott „százforintos” akcióban. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Zugligeti Általános Iskola például ennek az akciónak a keretében utalt át pénzt a rászorulók javára.
Néhány intézmény önálló programokkal is próbált segíteni szerencsétlenül járt honfitársainkon. Hajnal Gabriella igazgató felhívására több mint félmillió forintot adtak össze a gyerekek és szüleik a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban. Az adományt az igazgató személyesen vitte el Kolontár polgármesterének, azzal a kéréssel, hogy a pénzt fordítsák az iszapáradat miatt legtöbbet szenvedő helység iskolájának javára. Hajnal Gabriella lapunknak elmondta, hogy az adomány felhasználásáról az iskola újságjában, illetve honlapján rendszeresen beszámolnak.
Teljesen megtöltöttek adományokkal egy 3,5 tonnás teherautót a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola növendékei. A gyerekek a somlószőlősi iskolások családjait támogatták a felajánlásokkal. Pozsár Katalin tájékoztatása szerint azért Somlószőlősre küldték a csomagokat, mert a vörösiszap-katasztrófa miatt iskola nélkül maradt környékbeli gyerekek többsége ideiglenesen az ottani intézményben folytatja tanulmányait.
– Egyeztettünk a település polgármesterével, Bodnár Györggyel, akivel megbeszéltük, mire lenne szükségük a családoknak. Megkértük a gyerekeket, hogy elsősorban tartós élelmiszereket, ruhát és hasznos háztartási eszközöket hozzanak – mesélte Pozsár Katalin, aki hozzátette: arra törekedtek, hogy csak kifogástalan minőségű adományok kerüljenek a teherautóra, ezért a csomagokat egyenként átnézték. A fiú- és lányruhákat méretek szerint is szétválogatták, a konyhai, fürdőszobai eszközöket, illetve az egyéb tárgyakat felhasználhatóságuk szerint osztályozták. Szintén külön dobozokba kerültek az azonos élelmiszerfajták.
– Sokat segítettek a gyerekek, akik nem csupán a gyűjtést vállalták magukra, hanem a válogatásból és a csomagolásból is kivették a részüket.
A Városmajori Gimnáziumban már több ízben bizonyították, hogy képesek együtt érezni és segíteni szükség esetén a bajbajutottakon. Legutóbb a tavaszi árvíz idején az iskola egyik tanulója, Beneda Orsolya kezdeményezésére ruhákat, tartós élelmiszert és pénzt gyűjtöttek a vízzel elöntött Edelény és Szikszó lakóinak. Most pedig, miután Kolontárt és Devecsert árasztotta el a vörösiszap, a 12. évfolyamos Lipka Borbála – aki tagja volt a tavaszi adományszállító csapatnak – határozta el, hogy gyűjtést szervez a gimnáziumban a károsultak javára.
– Ha bajban lennénk, nekünk is jólesne, ha az ország másik végében élők gondolnának ránk – ezzel magyarázta Borbála, miért érezte kötelességének, hogy vállalja a szervezőmunkát. Az iskola honlapján felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték a tanulókat, hogy az aulában kihelyezett nagy kartondobozt töltsék meg tartós élelmiszerekkel és tisztítószerekkel. Az összegyűjtött felajánlásokat a Veszprém megyei Önkéntes Centrumhoz juttatták el.
Szintén beszámoltunk arról, hogy a Thomas Mann Gymnasium – Deutsche Schule Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium tanulói is segítettek tavasszal az árvízkárosultaknak, ezúttal szintén karitatív futással kapcsolódtak a hegyvidéki összefogáshoz. A rendhagyó sportnapon az 5., 6. és 7. évfolyamos gyerekek minden lefutott ötszáz méterét a szülők egy ezer forintot érő bonnal jutalmazták. Az adományt két diák és szüleik vitték el az előzetesen kiválasztott rászoruló kolontári családoknak. Segítettek a negyedikesek is, ők a nagyszünetekben és a tanítás után megtartott tombola, illetve süteményvásár bevételével egy újjáépítési projekthez járultak hozzá.Diakosszefogas_a_vorosiszap-katasztrofa_karosultjaiert1

Ám.