Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A diáktól a művészig

Hol hosszú, hol kivételesen rövid az út, amelyet egy kisdiák a művésszé válásig megtesz. A híd, mely minden művészpályát átível, megmutatja az utat, melyen haladva a kicsiny gyermekből érett művész lesz – hangzott el többször a Vakok Batthyány László Intézetéért rendezett jótékonysági koncerten november 14-én. A gálán felléptek a Solti György Zeneiskola kimagasló tehetségű, országos versenyeken győztes zongoristanövendékei, az intézmény felnőtt zenekara és a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar. A rendkívüli alkalom rangját emelte az a Bösendorfer zongora, amely a Budapest Zongoraszalon jóvoltából „vendégeskedett” a középiskolában.
A jótékonysági koncertre zsúfolásig megtelt a Városmajori Gimnázium aulája. Szülők, barátok, hozzátartozók, zeneszerető érdeklődők, segítő szándékú támogatók töltötték be a sorokat, és nem kis érdeklődést keltve – az ifjú fellépők barátjaként – megjelent a korábbi köztársasági elnök, Sólyom László is feleségével.
A Solti György Zeneiskola kilenc hónapja foglalkozik vak zongorista növendékekkel a Batthyány intézetből. Ők, a 12 éves Ignác Attila és a 10 éves Csonka Tamás két rövid zongorajátékkal képviselték az est folyamán többször említett híd első pillérét, vagyis azokat a kicsiket, akik hosszú tanulással diákból majdan művésszé cseperedhetnek. Utánuk a nagyobbak, a Solti növendékei, Moldoványi András és Kaknics Péter következtek, akik Beethoven- és Mozart-műveket szólaltattak meg az említett világmárkájú hangszeren, majd repertoárjukhoz csatlakozva követte őket diáktársuk, Wehner Zita.
Az este méltó befejezéseként a „híd főpillére”, a befutott művész következett: Érdi Tamás világhírű vak zongoraművész, akinek az élete bizonyíték lehet arra, hogy kitartással, szorgalommal milyen rövid az út a „diáktól a művészig.” Érdi Tamás szomorú története nem ismeretlen a nyilvánosság előtt – egy hibás inkubátorkezelés következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődése azonban hamar megmutatkozott, még csak 15 éves volt, amikor első sikerét aratta a Tavaszi Fesztiválon. Tizenkilenc esztendős korára megjelent első, pontosabban első két Mozart-CD-je. Tizenhét évesen Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémiára. Torontóban és Párizsban képezte tovább magát.
Itthon szinte minden szimfonikus zenekarral játszott már, 2007-ben Kocsis Zoltán felkérésére Pécsett a Pannon Filharmonikusokkal, Budapesten a Nemzeti Filharmonikusokkal. 2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima-díjat, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít. Ebben az évben Prima Primissima-díjra jelölték a még mindig csak 29 éves Érdi Tamást. Eddig huszonhárom ország közönségét hódította meg, s ezt tette november 14-én a Városmajori Gimnáziumban is: a Mozart-interpretációját lelkesen ünneplő közönség szeretetét ráadásjátékkal köszönte meg a fiatal művész.

A_diaktol_a_muveszig 

Jó kezekbe került a koncert bevétele

Alig tíz nappal a jótékonysági hangversenyt követően házi ünnepséget tartottak a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában. A bensőséges hangulatú találkozón Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere és Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola igazgatója adta át a koncert bevételét, 200 ezer forintot az intézményt vezető Fehér Anna nővérnek. Kocsisné elmondta, hogy a gyermekotthonnal tavaly kerültek kapcsolatba. Akkor is a muzsika és a szeretet volt a közös nyelv, amit a zeneiskola Tücsök zenekarának adventi hangversenye foglalt keretbe. Az otthon lakói nagy örömmel fogadták a koncertet, ezért a Soltiban elhatározták, hogy két gyermeket bevonnak a zeneiskola mindennapi életébe. Csonka Tamással és Ignác Norberttel immár kilenc hónapja foglalkozik Aczélné Sályi Orsolya zongoratanár. „Az otthonban élő gyerekeknek különösen fontos, hogy legyen olyan elfoglaltságuk, tudásuk, amivel maguknak és másoknak is örömet okozhatnak” – hívta fel a figyelmet Anna nővér. Egy-egy fényképes emléklappal gratulált a kis zongoristák teljesítményéhez Fonti Krisztina. Az alpolgármester szerint az iskola kezdeményezése ismét bebizonyította, hogy a zene és a szeretet képes csodát tenni.

AI