Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Erkel-verseny a Solti zeneiskolában

Erkel Ferenc, aki élete utolsó két nyarát egy svábhegyi villában töltötte, éppen kétszáz éve született Gyulán. Születésének évfordulóján a Solti György Zeneiskola pedagógusai koszorút helyeztek el mellszobránál a polgármesteri hivatal előtti téren, illetve ugyanezen a napon Erkel-emlékórákat tartottak hallgatóiknak a szolfézs–zeneirodalom tanárok.
Erkel-verseny_a_Solti_zeneiskolabanA bicentenárium alkalmából november 21-én rendhagyó családi vetélkedőt is szervezett a zeneiskola. A műveltségi versenyen induló kerületi családi csapatokban zeneiskolás gyerekek éppúgy részt vettek, mint szüleik és nagyszüleik, összesen huszonketten mutatták meg, mennyi mindent tudnak a zeneszerzőről. A versenyzők Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjét követően a szolfézstanárok által összeállított kreatív feladatokban, egyebek között zenefelismerésben, Erkel-művek kottarészleteinek összeillesztésében, egy zenei totóban, valamint a Mindent vagy semmit televíziós vetélkedő mintájára összeállított játékon mérhették össze tudásukat.
A zsűri – amelynek elnöke Csányi Valéria, az Operaház karmestere, két tagja pedig Kocsisné Dióssy Krisztina, a zeneiskola igazgatója és Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke volt – nagyra értékelte a játékosok alapos felkészültségét, így mindannyian elismerésben részesültek, az önkormányzat könyveket, CD-ket ajánlott fel a résztvevőknek. A legjobb eredményt elérő család az Opera Bánk Bán előadására kapott tiszteletjegyeket, míg a második helyezett csapatnak a Magyar Rádió egyik koncertjére szóló belépőt ajándékoztak. A versenyt követő zeneiskolai jutalomkoncertet természetesen mindenki meghallgathatta: a műsorban Pálinkás László operaénekes egy Erkel-áriát adott elő, majd Petrovics Anna és Rákóczy Anna fuvolatanárok Homicskóné Szalóky Ildikó zongoratanár közreműködésével Erkel kortársai, Doppler Ferenc és öccse, Doppler Károly fuvola kettősversenyét mutatták be nagy sikerrel.
A vetélkedőhöz kapcsolódik a Kétszáz év a muzsika kertjében című kiállítás. A folyosókon a Hegyvidék Galéria segítségével Erkelről és koráról dokumentumokat, tárgyi emlékeket – például régi ruhát, kottatartót, könyveket – mutatnak be, illetve a zeneiskola történetét is felidézik, több évtizedes hangszerekkel és megsárgult bizonyítványokkal illusztrálva. A tárlat 2011. január 31-ig tekinthető meg a Solti György Zeneiskolában (XII., Maros utca 54/b).

z.