Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Jánoshegyi vendéglő

A Jánoshegyi vendéglőt id. Erber János erdész alapította 1880-ban. A régi, eredetileg fából készült épület az országos millenniumi kiállítás erdész- és vadászpavilonjaként üzemelt, majd ezt követően a János-hegy tövében építették fel újra. A vendéglő remek ételeivel, hamisítatlan budai hangulatával, egyedülálló panorámájával gyorsan népszerűvé vált a kirándulók körében. Vendégei közt évtizedeken keresztül főnemesi családokat, követségi tisztviselőket, neves politikusokat, minisztereket találunk.
A királyi család számos tagjához hasonlóan IV. Károly, az utolsó magyar király, valamint hitvese, Zita királyné is járt itt. Trefort Ágoston (1817–1888) vallás- és közoktatásügyi miniszter nagyon szerette, Beckerthammer Wastl kedvenc budakeszi sváb harmonikásával gyakran muzsikáltatott itt – kedvence a „Megy a gőzös…” kezdetű dal volt. A vendégkönyv gróf Bethlen István (1874–1946) és Wekerle Sándor (1848–1921) miniszterelnökök, illetve gróf Apponyi Albert (1846–1933) vallás- és közoktatásügyi miniszter nevét is őrzik, de rajtuk kívül is több népszerű közéleti személyiség, előkelő vendég hagyta benne kézjegyét. Az évtizedek során 800 fősre bővített, közkedvelt helyen a hírességek mellett naponta több ezer kiránduló és síelő fordult meg.
1930-ban megváltoztatták az étterem nevét, de a tulajdonos ugyanaz maradt, „Jánoshegyi Erzsébet kilátótorony, Fővárosi vendéglő” néven várta a látogatókat. Az épület a második világháború idején teljesen elpusztult, helyén ma a Libegő végállomása terül el. A helyreállításokat követően a kilátó épületébe költözött, híres vendéglősei az Erber család tagjai, Kozár Mihály, illetve a neves vendéglátós dinasztia sarja, ifj. Balázs Antal voltak. Balázs-féle specialitásként tartották számon a pörköltet, a libamájat és a vöröspecsenyét. Mellé csapolt sört, minőségi borokat és rövidital-különlegességeket, finom süteményeket szolgáltak fel.
A kilátó földszintjén üzemelő éttermet 1950-ben államosították. Némileg fényét vesztve, de a személyzetet és az akkori árakat megtartva az állami vendéglátóipar keretein belül működött tovább.

B. A.