Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Művészet és vallás az idei művésztelepen

A vallási áhítat és a művészi ihlet hasonló érzésvilágból fakad – vallja Breznay András, a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vezetője. Ennek megfelelően a legnagyobb múltú fővárosi művésztelepre meghívott vendégek az idén szakrális témájú alkotásokat készítettek.

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a magyar és külföldi alkotókat is vendégül látó Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet. Nincs olyan kontinens, ahonnan az elmúlt években ne érkezett volna alkotó – ezúttal európai országokból várták a festőket.
Tizennyolc művész látogatott el hozzánk, köztük öten hazánkból: Angyal Júlia, Boda Melinda, Breznay András, Füzes Gergely és Hegedűs Norbert. A határon túli magyarságot képviselte Benko Slavomir és Igor Sokolovsky a Felvidékről, Győri Csaba, Győri Kinga és Siska-Szabó Hajnalka Erdélyből, Medveczky Ágnes Kárpátaljáról, Tóth Kovács József pedig a Délvidékről. Desi Deneva és Miroljuba Gendova Bulgáriából, Hadun Nadzeya és Yan Yeresko Belorussziából, Scholz Breznay Livia Németországból, míg Varsányi Éva Olaszországból utazott ide.
Breznay András, a telep jelenlegi vezetője minden esztendőben egy központi témát jelöl meg: az idén a vallásra esett a választása. A vendégek látogatást tettek a farkasréti, valamint a városmajori plébánián, misét hallgattak a felső-krisztinavárosi templomban, és néhány művész részt vett az augusztus 20-i Szent Jobb-körmeneten is a Szent István-bazilikánál. Ezt követően Szántódra, az önkormányzat üdülőjébe utaztak, hogy megkezdjék munkájukat. Az augusztus 30-án záruló művésztelepen egy alkotó átlagosan három-négy képet festett meg, de volt, aki ennél jóval több festményt készített.
Breznay András véleménye szerint a vallás és a művészet nem áll távol egymástól, a vallási áhítat és a művészi ihlet közeli érzésvilágból fakad. A művész azonban egyéni látásmódjával mutatja meg a tanult vallási formákat, így más, szubjektívebb megvilágításból tárja a nagyközönség el a már ismert látványt, eseményeket. A Szántódon alkotók munkáin érezhető volt, hogy valamennyien különbözőképpen viszonyulnak a megfoghatatlan világhoz, de ez természetes, hiszen mindenki másképp éli meg a hitét.

Muveszet_es_vallas_az_idei_muvesztelepen

Varsányi Éva már többször részt vett a művésztelepen, és újból szívesen vállalta a felkérést. Rómában él, de jól ismeri a XII. kerületet. Egyik első képe, amelyet elkészített, a Normafa közelében álló Szent Anna-kápolnát ábrázolta, de a Szent Jobb-körmenet is megihlette őt. Voltak, aki a városmajori templom üvegablakait, mások olyan keresztény szimbólumokat festettek, mint például az égő csipkebokor, vagy Ádám és Éva, akiknek csak az árnyéka látszik a festményen.
A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet meglátogatta Borza Teréz képzőművész, a Galéria 12 Egyesület elnöke is. Megegyezés született, hogy az egyesület a jövőben évről évre két kerületi művészt delegál az alkotói csapatba. Abba a csapatba, amelyben ott volt Győri Csaba szobrászművész, a híres erdélyi Nagybányai Művésztelep vezetője is, aki ígéretet tett arra, hogy a későbbiekben – figyelembe véve a hegyvidéki művészteleppel kialakult hagyományosan jó kapcsolatot – kiállítási lehetőséget biztosít a Galéria 12 Egyesület tagjai számára is Nagybányán.
A művésztelep alkotásait a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva mutatják be az érdeklődőknek a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.) szeptember 16-tól. Ezt követően a festmények a németországi Reutlingenbe kerülnek, hogy az ottani művészeti intézmény galériájában is megismerhessék a művésztársaságot.

B. A.