Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kézzel írott receptjeink…

Fázósan tekereg a szél a csupasz bokrok között a Kikelet utcában. Hanikó cica is szívesebben fekszik a meleg szobában. Gazdája biztatására időnként lustán belenyal a kávéjába. Mert Hanikó kávézik, és német szóra hallgat. Mindkét szokást Bécsből hozta magával.
Kezzel_irott_receptjeink„A lányomé volt – mondja dr. Kovács Józsefné –, Katalin ­nemrég halt meg, teljesen magam maradtam. Minden megváltozott azóta, most készülök átköltözni egy idősek otthonába, az is itt van a közelben. Nem akarok messze menni, 1962 óta itt lakom a kerületben. Látja, mennyi mindentől kell megválnom a múltból!” – és körbemutat a szobában.
A tárgyak egy sokat látott, világot járt ember életéről tanúskodnak.­
„Fiatalon a honvédségnél voltam pénzügyes, de a férjemet külföldre szólította a szakmája – folytatja Kovácsné. – Éltünk Thaiföldön, Mexikóban, Bécsben, rengeteget utaztunk­, de voltak nehéz éveink is. Akkor gobelint varrtam, a tudást a nagymamámtól örököltem, és neveltem a kislányom. Sose estem kétségbe, még nyugdíjasként is dolgoztam, a Központi Jegyirodánál. Most lassan csomagolok, nem vihetek magammal mindent. A kézzel írott receptjeimet is ezért adom oda. A világ minden táján gyűjtöttem ezeket, hátha még hasznára válnak másoknak. Sokat főztem a családnak, vendégeknek, mert a helyzet úgy hozta, de szerettem is, mivel a főzés nemcsak a jó ételek, hanem a sikér ízével is megajándékozott. A legnagyobb elismerést a sajttortáért kaptam, amivel a kollégáimat vendégeltem meg rendszeresen. A receptje is itt van valahol felírva a többiek között, de olyan egyszerű, hogy fejből elmondom!”

Pákozdi Judit 

Ha Ön a Hegyvidéken lakik, és vannak régen őrzött, kézzel írott receptjei, amelyeket szívesen megosztana másokkal, kérjük, az alábbi telefonszámon jelentkezzen: 200-24-41.

Sajttorta. Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles, vajas tészta; a töltelékhez 10 dkg sonka, 30 dkg reszelt ementáli sajt, 10 dkg csiperkegomba, 4 tojás, 4 evőkanál étkezési keményítő; só.

„A tésztával, amint annyira kiengedett, hogy formálni lehetett, kibéleltem egy hússzor huszonöt centis tepsit. A sonkát és a megtisztított gombát apró kockákra vágtam, összekevertem a reszelt sajttal, a villával habosra vert tojással és a többi hozzávalóval. Beleöntöttem a tepsibe, és forró sütőbe toltam. Sütés közben gyönyörűen felemelkedett, mutatós volt, krémes, illatos. Etette magát!”Kezzel_irott_receptjeink1_sajttorta

Részeges kacsa. Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 4-5 karikákra szelt vöröshagyma, ételízesítő por, 1,5 kg krumpli, 1,5-2 dl fehérbor.

„A kacsát feldaraboljuk, a bőrét becakkozzuk. Egy kuktafazékba lerakunk egy sor kacsát, rá egy sor karikákra vágott hagymát, ételízesítővel megszórjuk, ezt addig ismételjük, amíg a kacsa tart. A legutolsó ételízesítős hagymasorra ráterítjük a másfél kiló meghámozott, kockákra vágott krumplit, és annyi vizet öntünk rá, hogy a krumpli kissé kiálljon belőle (csak megcsillanjon). Erre ráöntjük a bort, még egy kicsi ételízesítőt szórunk rá, a kuktát lezárjuk, és a sípolástól számított 20 percig főzzük. Szűrőlapáttal a tepsi közepére rakjuk a krumplit, két oldalára a kacsadarabokat, és forró sütőben ropogósra sütjük. Félidőben a krumplit átfordítjuk, hogy az alja is megpiruljon. (Előre lehet főzni, és másnap sütni!) Salátával, savanyúsággal, savanyú káposztával stb. tálaljuk.”Kezzel_irott_receptjeink2a_reszeges_kacsaKezzel_irott_receptjeink2b_reszeges_kacsa