Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Orizni_az_anyanyelvet1

Német Óvoda - Őrizni az anyanyelvet

A német óvodapedagógiára épülő koncepciót követik a Német Óvodában. Ennek lényege, hogy a gyerek egyéni képességére és fejlődésére alapulva erősítik, segítik a kicsik fejlődését a környezetük és a velük foglalkozó személyek. Az óvodába járó gyerekek többsége német anyanyelvű, így hagyományos értelemben vett nyelvoktatás nem folyik. A Német Óvodát annak vezetője, Juhász Csilla mutatta be.

Mit jelent a mindennapokban, hogy német nyelvű az óvoda? Egyetlen szó sem hangzik el magyarul?

– Ovisaink többsége német anyanyelvű, számukra a nevelés mellett az óvoda a nyelvük fenntartását és szókincsük fejlesztését biztosítja. A magyar gyerekek pedig a nyelvi közeg segítségével sajátítják el az német alapokat.

Magyar nyelvet sem tanítanak?

– Nem nevezném tanításnak. Például rendszeresen megszervezzük a „Beszéljünk magyarul!” napot, ilyenkor a német gyerekek is megtanulják, hogyan mondjuk magyarul például a konyhában található dolgok, az állatok, ételek – és hosszan sorolhatnám – nevét, azt, hogy milyen nap van ma, hányadika és így tovább. Egy idő után az ilyen foglalkozásokon már a német gyerek is jelentkezik, és elmondja: „2011. március tizenhetedike van”. A német szülők nagyon örülnek ennek, hiszen a gyerekek itt élnek, ebben a nyelvi közegben, az a szerencsés, ha legalább valamelyest el is tudnak igazodni benne, meg tudják magukat értetni. Ezek a szülők többnyire dolgozni jöttek Magyarországra, a nyelvünkkel eddig semmilyen kapcsolatuk sem volt, ezért számukra egyfajta integrációs felületet is jelent.

Hányan járnak most ide?

– Most harmincnyolc óvodásunk van, és nagyon hosszú a várólistánk. Soha nem jelentkezési sorrend szerint választjuk ki, hogy kit vegyünk fel, ennél fontosabb szempont, hogy a jelentkezőnek jár-e már ide testvére, és persze a német nyelv élvezi az elsőbbséget.

Mennyit fizetnek a szülők havonta az óvodai nevelésért, ellátásért?

– Vannak fél napot itt töltő és egész napos gyerekek, előbbiek nem ebédelnek velük, így az óvodadíj ennek függvényében változik 60 és 102 ezer forint között.

Ki az óvoda fenntartója?

– A Német Óvoda Egyesület, amelyet 1992-ben alapítottak Magyarországon élő német nyelvű szülők – az óvodai nevelés is abban az évben indult el.

Mi a sajátossága az óvodának?

– A gyerekek fejlődését különböző interakciók segítik, ehhez sajátos csoportszobáink vannak: például szerepjáték-szoba, műhely, mozgásfolyosó. Ezekből ismerik meg a kicsik a világ részleteit, és a saját tempójuk szerint fejlődhetnek. Fontos része munkánknak a fejlődési út követése és dokumentálása is. Ez azt jelenti, hogy az adott óvodásért felelős pedagógus folyamatosan figyelemmel kíséri, melyik területen milyen fejlődési fázisba jutott a gyerek, s ezt nemcsak rögzíti, de ennek segítségével tudja a szülőt is folyamatosan tájékoztatni csemetéjéről.

*

Schoser Zsuzsanna kislányáért jött beszélgetésünk idején.

– A németnyelvűség volt a fő szempont, amiért idehoztuk a kislányunkat. Németországból költöztünk ide egy időre, és fontos volt, hogy Erika tudjon németül, ha visszamegyünk, vagy az ottani rokonokkal találkozik. Németországban is ilyen koncepciójú óvodát választottunk volna, mint ez, nagyon tetszik, ahogy a gyerekekkel bánnak, hogy rendszeres a napirendjük és a szabályozott életritmusuk mellett mégis megvan a kellő szabadsága a gyerekeknek.

 

Német Óvoda – 1121 Budapest, Beatrix utca 13., telefon: 200-6230, email: deutscher.kindergarten.bp@gmx.net, honlap: www.deutscherkindergarten.hu, óvodavezető: Juhász Csilla.Orizni_az_anyanyelvet2