Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Nemzetek_kicsi_kozossege1

A–Z Nemzetközi Óvoda és Bölcsőde - Nemzetek kicsi közössége

Az óvoda kapuja felett számos nyelven szerepel a felirat: viszontlátásra – ez is mutatja, hogy a Zsolna utcai A–Z Nemzetközi Óvoda és Bölcsődébe járó gyerekek olyan közösséget alkotnak, amelyben sok náció képviselteti magát, mondhatni A-tól Z-ig. A pedagógusok hitvallása: a kisgyermekek számára a legfontosabb, hogy boldogságban teljenek napjaik, társaikkal és az őket gondozó felnőttekkel harmonikus, örömteli kapcsolatuk legyen. Megyeri Zsuzsa óvodavezetővel beszélgettünk.

Mi jellemzi pedagógiai koncepciójukat?

– Az angolszász nevelési-képzési elv szerint működünk. A hozzánk járó gyerekek szülei munkájuk révén gyakran költöznek egyik országból a másikba, és ez a gyerekek fejlődésére is nagy hatással lehet. Ezért fontos, hogy a nevelésükben legyen egyfajta egységesség, jelen esetben az angol nyelv. Ez azt jelenti, hogy az első naptól kezdve arra készítjük fel őket, hogy az angolszász rendszerű iskolában is megállják a helyüket. E rendszerben a gyerekek már ötévesen elkezdik az iskolát írás-, olvasástanulással – nem hagyhatjuk, hogy a mi ovisaink hátrányt szenvedjenek. A világ felgyorsult, és ha felelősen gondolkodunk a gyerekeinkről, akkor segítenünk kell őket abban, hogy ezzel lépést tudjanak tartani.

Minden angolul zajlik itt, mégis, hány országból érkeznek a gyerekek?

– Több mint húsz államból, például Angliából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, de van német, francia, olasz, kínai, japán, koreai, dél-afrikai, mexikói és több szláv nyelvű gyerekünk is. Most hetvenöt óvodásunk van, de tapasztalataink szerint a nyolcvanöt fő az optimális.

Ki és mikor hozta létre az óvodát, ki a fenntartó?

– Hárman alapítottuk 2002-ben az A–Z Oktatási Alapítványt, egy közgazdász anyuka, egy ausztrál pedagógiai szakember, ő képviselte a nemzetközi vonalat, és én mint tanító-óvodapedagógus – azóta anyuka, a kislányom épp most jár hozzánk.

Mennyit fizetnek a szülők havonta a gyerekek neveléséért, ellátásáért?

– A hozzájárulásuk havi 180 ezer forint és az étkezés költségei.

Miben mások, mint a többi angol nyelvű intézmény?

– Abban, hogy az országról országra költöző gyermekeknek olyan biztonságos környezetet igyekszünk biztosítani, amelyben könnyedén és boldogan fejlődhetnek. Az itt töltött évek után a világ bármely részén csatlakozhatnak egy angol nyelvű oktatási rendszerhez. Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, hatalmas zöld udvarunk van – egyben madárbarát kert is, a Magyar Madártani Egyesület ellenőrzése mellett –, itt nemcsak biciklizni, de még szánkózni is van hely, hogy a többi játékról ne is beszéljünk. Sokat kirándulunk a természetbe, amennyit csak lehet, a levegőn vagyunk a gyerekekkel. A nagyokat hetente visszük úszni, emellett több fakultatív lehetőség is adott, mint a tánc, a dzsúdó, a játékos torna, vagyis a csapatjellegű sorversenyek, és akár zongorázni is tanulhat, aki erre vágyik.

*

Fövényi Szilva Danielt hozta reggel az oviba.

– Mivel a férjem angol, úgy gondoltuk, az a szerencsés, ha a fiunk is rendesen megtanulja ezt a nyelvet is, ezért kerestünk angol óvodát – meséli. – Rögtön láttuk, hogy itt profi minden, az épület kialakításánál is figyeltek valamennyi apró részletre, ami meggyőzött bennünket a gondosságról és a biztonságról. De fontos szempont az is, hogy ha a férjem hivatása miatt más országba kell költöznünk, ne legyen gond beilleszkedni az ottani oktatásba.

A–Z Nemzetközi Óvoda és Bölcsőde – 1125 Budapest, Zsolna utca 2., telefon: 212-0133, email: info@atoz.hu, honlap: www.atoz.hu, óvodavezető: Megyeri Zsuzsa.
Nemzetek_kicsi_kozossege2