Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

MOM-megnyito-1

Évadnyitó a MOM-ban – Hegyvidéki Ősz

Változik körülöttünk a világ, mint ahogy fővárosunk és benne kerületünk is megújul, fejlődik. E folyamatos változásnak persze vannak emlékezetes, kitüntetett pillanatai: az újjászületett MOM Kulturális Központ megnyitása és a hozzá kapcsolódó Hegyvidéki Ősz fesztivál is ilyen mérföldkő a Hegyvidék életében. „A szeptember 24–25-i hétvégén értékes és változatos események sora várja a látogatókat. Jöjjenek, vegyék birtokba a Hegyvidék legújabb közösségi terét és kulturális központját!” – invitál mindenkit Pokorni Zoltán polgármester.

A Hegyvidéki Önkormányzat eddigi legnagyobb beruházása a MOM Kulturális Központ felújítása volt. „A rekonstrukció teljes költsége közel négymilliárd forintot tett ki, amiből 900 millió forintot EU-s program keretében, pályázati formában nyertünk el, a fennmaradó összeget az önkormányzatnak kellett állnia” – összegzi a költségeket Pokorni Zoltán polgármester.
A munka több mint másfél évig tartott, az ezt megelőző engedélyeztetési procedúra pedig még ennél is több időt vett igénybe. „Az építkezés szerencsére csúszás nélkül haladt, és a tervek is tökéletesnek bizonyultak – mondja a polgármester. – Az és úgy épült meg, amit és ahogyan az önkormányzat tervezett. Már csupán egyetlen lépcsőfok van hátra: az ünnepélyes megnyitó, amelyre a Hegyvidéki Ősz fesztivállal összekapcsolt MOM-évadnyitó hétvégéjén kerül sor szeptember 24–25-én.”

A Hegyvidéki Ősz és MOM-évadnyitó programfüzete letölthető pdf-ben a Hegyvidéki Önkormányzat honlapjáról a következő linkre kattintva: kiadvány letöltése.

Színház és művelődési ház egyben

Az ötvenes évek közepén épült MOM Művelődési Ház igencsak rászolgált már a felújításra, hiszen a kiváló tartalom egyre kopottasabb külső mögé bújt el. A hamisítatlan „Sztálin-barokk” stílusú épület valamikor a Magyar Optikai Művek dolgozóinak közművelődését szolgálta, a rendszerváltást követően azonban megszűnt a gyár, a helyén ma irodaház, lakópark, illetve a Sportmax áll.
„Az átrendeződés során a művelődési ház szerencsére megmaradt, az önkormányzat kezelésébe került, és már a kilencvenes évek elejétől tervezgettük a felújítását – számol be az átalakulás kezdeteiről Pokorni Zoltán. – Minderre azért volt szükség, mert a tipikus művelődési házas színpad nem volt alkalmas komolyabb színházi produkció bemutatására: nem volt díszletek felállítására, mozgatására alkalmas tér és bejárat, a színpadra csak a nézőtéren keresztül lehetett feljutni. De az épületnek nem volt pincéje sem, így semmilyen színpadtechnikát nem lehetett alkalmazni. A teljes átalakítás során hatalmas fúrókkal kivájtuk az oszlopok alatti földet, majd a lukakat betonnal töltöttük fel, így erősítettük meg, és így tudtuk utólag alápincézni az épületet.”
Az új pince egyaránt funkcionál majd raktárként, a színpadot kiszolgáló térként, illetve annak a hidraulikus rendszernek a támogató helyiségeként, amellyel a nézőtéri zsöllyét egy magasságba lehet emelni a színpaddal. Így a 650 fő befogadására alkalmas színházterem bármikor átalakítható bálteremmé, ezzel középiskolák szalagavatóira, illetve hegyvidéki bálok, de akár céges események megrendezésére is alkalmassá válik a MOM. Rengeteg újdonság, XXI. századi technológia került a régi falak közé, ugyanakkor a kulturális központ átépítése mégiscsak egy komplett műemléki felújítás volt, ami a műemlékvédelmi hivatal előírásai szerint és szigorú felügyelete mellett zajlott le.
„A MOM átalakítása során több vidéki színház igazgatója is megkeresett minket, hogy szívesen csinálnának színházat állandó társulattal Budán. Kevesen tudják, de Budának a Karinthy Színháztól eltekintve nincs állandó színháza – folytatja Pokorni Zoltán. – Ugyanakkor nem szerettem volna, ha a MOM elveszíti a hagyományos, közönségszervező, művelődési házas funkcióit. Színház sok van Budapesten, de a hegyvidéki kis közösségeket életben tartani, nekik helyet és teret adni csak egy helyi művelődési központ képes. Ezt a szó jó értelmében vett klasszikus közművelődési funkciót, amelyben a rádióamatőr szakkörtől a teaházig, a babatornától a csipkeverő szakkörig minden megtalálható, muszáj nemcsak megtartani, de erősíteni is” – vallja a polgármester.MOM_evadnyito3

Új terek, új funkciók, új életérzés

A korábbi, évtizedeken át zajló kisebb felújításokkal szedett-vedetté vált burkolatokat, belső tereket radikálisan átalakították, a belsőépítészeti munkákat a kerület kiváló belsőépítésze, Csavarga Rózsa tervezte, aki nagyon exkluzív, igazán színvonalas tereket hozott létre. Mind a színháztér, mind a kupolaterem hangulata teljesen más lett.
A közönség számára nem látható, de annál inkább érezhető elem a fűtési rendszer felújítása. Megszüntették a korábban a tetőn elhelyezett gázkazánokat, és egy környezetbarát, hőszivattyús fűtő- és hűtőrendszert alakítottak ki. Az egyedülálló rendszer sajátossága, hogy nem a talaj hőjét nyeri ki egy földszondával, hanem az épület alatt húzódó nagy budai gyűjtőcsatorna hőjét hasznosítja.
A kulturális központ átépítésével párhuzamosan a környék is megújult: a Sirály utca helyén új tér jött létre, ezzel megszűnt a MOM körbezártsága, kertje és az új tér átjárható a Gesztenyés kert felé. „Az utcaszint alá épült, a parkkal egy szintben lévő étterem és rendezvényközpont reményeim szerint szintén nagyon hangulatos, látványos eleme lesz a kerületnek – emeli ki a polgármester. – Ehhez kapcsolódva készült el a kerület új mélygarázsa; aki járt már a biopiacon, vagy egy jelentősebb rendezvényre érkezve próbált a környéken parkolni, tudja, micsoda nehézséget jelentett a megállás. Azt gondolom, ma már egy nagy közintézményt garázsépítés nélkül nem is szabad felújítani… A száz beálló hellyel rendelkező mélygarázs mellett a Csörsz utca, a Dolgos utca és a Jagelló út parkolói továbbra is megvannak, mint ahogy a Gesztenyés kert melletti nagy parkoló szintén könnyen elérhető egy kis sétával.”MOM_evadnyito4

Nyugat-európai színvonalú biopiac

A beruházás másik fő eleme a MOM kertjének megújítása volt, játszóteret, zöldfelületeket, az L-alakú épület által közrefogott szabadtéri színpadot hoztak létre. A korábbi „faház-hangulatot” feladva modern és ízléses üzletsort sikerült létrehozni, amely egyfelől a biopiacot szolgálja ki, másfelől megőrzi a kert kellemes hangulatát, védi a zajtól a szabadtéri színpadot.
„Büszkék lehetünk erre a piacra – hangsúlyozza Pokorni Zoltán –, hiszen nemcsak a főváros legszebb, legnagyobb és legszélesebb választékkal rendelkező ökopiaca, de a Biokultúra Egyesület vezetői szerint talán csak Németországban van ehhez hasonló nagyságú és kínálatú, ilyen jellegű piactér. Ez talán annak is köszönhető, hogy itt, Budán, a Hegyvidéken egy nagyon érzékeny, az egészséges élelmiszerekre, az egészséges életmódra fogékony közönség él.”

Habár a biopiac már megnyílt néhány hete, a hivatalos MOM-évadnyitó során szeptember 24-én aktívan részt vesz majd a programok színesítésében.

Nem csak fesztivál – nyitás az újra

Az önkormányzat kilenc éve rendezi meg rendszeresen a Hegyvidéki Ősz fesztiválsorozatot. Az idei programsorozat több, mint „egyszerű” fesztivál, hiszen a MOM újranyitását ünnepeljük, azaz e két nap mindenki számára nyitás lehet az újra. Az ismert előadóművészek, színvonalas koncertek és kiállítások mellett lesz itt kirakodóvásár, kézműves-foglalkozás, kalandpark és bábszínház, népzene és néptánc, sőt még ingyenes „ökolábnyommérés” is a kerületi lakosoknak.
„Az újjáépített színházterem természetesen komolyzenei hangversenyek megrendezésére is alkalmas, amint azt a fesztiválon rögtön be is mutatja a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Amadinda ütőegyüttes szeptember 25-én este. Talán ők a legismertebbek az évadnyitó rendezvénysorozaton. Én mindenesetre nagyon szeretem, bárkinek jó szívvel tudom ajánlani a koncertjüket” – vallja Pokorni Zoltán.
Mindenképpen meg kell említeni Rúzsa Magdi koncertjét is szombat este, a kisebbek szórakoztatására pedig itt lesz Halász Judit, illetve fellép a Brass Cirkusz és a BAB Társulat is. Természetesen a felnőttek sem unatkozhatnak: a programot a Mrs. Columbo és a Kerekes Band koncertjei egészítik ki, így a kicsiktől a nagyszülőkig bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő szórakozást.
„Egy kulturális központ akkor lesz igazán jó, ha kialakul róla egy olyan kép, hogy érdemes arra sétálni, mert valami program mindig akad, és ami ott van, az rossz nem lehet – fogalmaz zárszóként Pokorni Zoltán. – Vagyis a helynek kell minősítenie a programot, és nem fordítva. A mi célunk is ez: ha valakinek van egy ráérő órája, hogy a családjával kikapcsolódjon, akkor a Gesztenyés kert felé vegye az irányt. És nemcsak az ilyen kitüntetett hétvégéken, mint amilyen a MOM-évadnyitó két napja is lesz, hanem az év bármely időszakában.”MOM_evadnyito1

Nyírő Norbert