Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
KerekesBand

Kerekes Band: hatalmas rock and roll - Szeptember 25. 17.00 MOM Szabadtéri Színpad

A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes show-műsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn.

A Kerekes együttes 1995-ben alakult, hogy autentikus gyimesi és moldvai népzenét játsszon. „2002-ben Kerekes Bandre változtattuk a nevünket, mert akkorra már nagyon »belemelegedtünk« a saját zenei stílusunk megvalósításába, amit pont ugyanazokkal a népi hangszerekkel adunk elő, amelyekkel zenélni kezdtünk: tehát furulyával, brácsával, kobozzal. Ez már egyáltalán nem tiszta, százszázalékos népzene, inkább népi elemeket felhasználó, népi hangszereken játszott rock ’n’ rollnak mondanám” – avat be a zenekar históriájába Fehér Zsombor, az együttes frontembere.
Hasító ethno-funk, csángó boogie: a hasítás szó a furulya hangjából adódik, az ethno a népi alapú könnyűzene, a funk pedig egy hetvenes években kialakult tánczenei műfaj. A csángó boogie lényege, hogy beinduljanak a lábak, és mindez egyben felszabadító is legyen. „Nekünk a színpadon mindenképpen az – mondja Fehér Zsombor –, hiszen beleadunk apait-anyait, minden energiánkat fel kell szabadítani ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és ezt a közönség is megérzi. Talán éppen az a zenekar titka, hogy nem állunk egy helyben a színpadon, hanem legyen szó akármilyen buliról, mi úgy érezzük jól magunkat, ha az összes energiánkat átsugározzuk a hallgatóságnak. Ha a közönség azt látja, hogy az előadó jól érzi magát, akkor ő is jól érzi magát. Szinte minden hétre akad kettő, de volt már olyan is, hogy négy nap alatt öt koncertet adtunk. Szeretjük, ennyi a titok. A Hegyvidéki Őszön is százhuszonnégy százalékos energiával fogjuk nyomni. Egy tuti: hatalmas rock ’n’ roll lesz!”
Az egri származású formáció többször is megfordult már a MOM-ban: a Presidance például az első olyan táncegyüttes volt, amely a produkciója mintegy hatvan százalékában az ő zenéjükre épített, az első előadást éppen itt láthattuk. De az egyik utolsó táncházukat is a MOM-ban tartották, mert ahogy a frontember fogalmaz, az elektronikus hangszereikkel megjelenve gyakran kavartak botrányt a táncházmozgalmon belül. „Egyik első ilyen koncertünkkor történt egy kis kaland, ami örökre emlékezetessé teszi számomra a MOM Kulturális Központot – meséli Fehér Zsombor. – Egerből Budapest felé autózva valahol Hatvan környékén vettük észre, hogy az egyik gitáreffekt otthon maradt, és szűk másfél óránk volt arra, hogy találjunk egy cimborát, aki kölcsön tud adni egy berendezést, amellyel le tudjuk bonyolítani a koncertet. Szerencsére mindig akadnak jó barátok, akik tudnak segíteni. Ez tehát egy örök érvényű tapasztalat: mindig mindenre oda kell figyelni!”
A Hegyvidéki Ősz fesztiválon az áprilisban megjelent, What the Folk?! című új lemez dominál majd, de természetesen elhangzik egy-két régebbi dal is. A Pimasz és a Fel a kalappal! után az új lemezen – és így a hegyvidéki fellépésen is – tovább erősödik az ethno-funk márkanévjeggyel ellátott, meghatározhatatlan Kerekes Band-stílus. Olyan számokkal, mint a már megjelenése előtt slágerré váló Mr. Hungary, a koncertkedvenc I Wanna Rock You, vagy az egri kötődésű Szantofer. What the Folk? Csőre töltött furulya, szikár koboztémák, reszelős brácsa és a „Ritmusügyi Hivatal” megfellebbezhetetlen groove-jai – ez vár ránk a MOM-ban.

Ny. N.