Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Öt terem – öt ember - Szeptember 24–25.

Érdekes kiállítás fogadja majd az érdeklődőket a Hegyvidéki Ősz keretében, a MOM Kulturális Központ megnyitóján: azokkal a hírességekkel ismerkedhetnek meg, akikről elnevezték a megújult művelődési intézmény termeit. Az egyes helyiségekben életképek felvillantásával tablókon elevenedik meg a kerület egykori lakóinak, Bajor Gizinek, Barabás Miklósnak, Jókai Mórnak, Simándy Józsefnek és Szabó Lőrincnek az életútja.
Mindnyájukhoz külön kis installáció is készül. Bajor Gizi egykor a Stromfeld Aurél úton lakott, villája ma a róla elnevezett színészmúzeumnak ad helyet. A XX. század első fele ünnepelt színésznőjének képei egy korabeli fésülködőasztalon jelennek majd meg a kiállításon.
A Barabás Miklós-teremben a XIX. század legnagyobb magyar portréfestője előtt tisztelegnek a tárlat létrehozói. Festőállványon idézik fel Barabás életének főbb állomásait és munkáit, amelyek témáját több esetben a kerület ihlette. A művész a mai Városmajor utca 44. alatt építtette fel villáját, és a közeli park fái, az Ördög-árok csörgedező vize több festmény megalkotására ihlették.
Ugyancsak a XIX. századba kalauzol a Jókai Mórról elnevezett helyiségben bemutatott összeállítás, amelyben rendhagyó módon villannak fel előttünk a nagy íróról készült fényképek, illetve részletek az írásaiból. Jókai is a Hegyvidéken találta meg azt az alkotói nyugalmat, ami számos munkája megírását segítette. A svábhegyi, Költő utcai kertjében – amelyet róla neveztek el – még szőlőt is termesztett.
A Szabó Lőrinc-teremben vetített képek és írások elevenítik fel az egykor a Németvölgyi út 16. alatt élő, Kossuth-díjas költő hétköznapjait, míg a Simándy József-teremben jelképes színpad várja majd az érdeklődőket, amely előtt hazánk egyik legismertebb operaénekesének néhány sikerét idézhetjük fel. Simándy évtizedeken keresztül a Mártonhegyi út egyik villájában lakott.
Az öt külön álló, mégis egységet alkotó kiállítás 2011 decemberéig tekinthető meg a MOM Kulturális Központban. A későbbi nyitva tartásról érdemes tájékozódni a 319-9854-es telefonszámon, mert az ottani rendezvények miatt elképzelhető, hogy egyes termek nem mindig látogathatók.

BA