Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Tuzbol_eledo_pillango

Tűzből éledő pillangó

Egyedi hangulatú kiállítás nyílt a napokban a Virányosi Közösségi Házban. Tankóné Borsos Dóra tűzzománc képei sajátos színharmóniájukkal, finoman rajzolt tartalommal és légies könnyedségükkel várják a látogatókat.
"Kidolgozott, mégis egyszerű, ugyanakkor megragadó színharmóniájúak – jellemezte az alkotásokat a tárlatot megnyitó művészettörténész, Benkő Zsuzsanna. – Lenyűgözött az a csoda, ami egyetlen perc alatt végbemegy a nyolcszázötven fokos kemencében ezekkel a képekkel – mesélte, visszaemlékezve arra, amikor Tankóné Borsos Dóra beavatta a tűzzománc készítésének rejtelmeibe. – A festékek összetételéhez a tűz adja azt a többletet, ami a végeredményt hozza létre, persze, akinek van ebben tapasztalata, nem érheti nagy meglepetés.”
A tűzzománccal úgy vagyunk, mintha egy fiatal művészeti ág lenne, pedig már az egyiptomiak és a görögök is ismerték és használták ezt a technikát – mondta a művészettörténész. „Elsősorban ékszerekre és alkalmazott iparművészeti tárgyakra gondolunk, Tankóné Borsos Dóra azonban ötvözi a festészettel, és gyönyörű képeket, dísztárgyakat készít. Oldott pasztellharmóniájában a vonalak egybenőnek – szó szerint egybesülnek” – tette hozzá Benkő Zsuzsanna.
„Mindig szerettem rajzolni – mondta a megnyitó előtt a Hegyvidéknek Tankóné Borsos Dóra –, festeni a Vasutas Képzőművész Körben Kirchmayer Károly és Kling György irányítása mellett kezdtem. Már jócskán felnőttként, huszonnyolc évesen felvételiztem az Iparművészeti Főiskolára, ahol aztán szövöttanyag-tervező szakon végeztem, majd e területen is dolgoztam a nyugdíjazásomig. Tíz évvel ezelőtt egy alkotótáborban találkoztam először a tűzzománccal, és azonnal a szerelmese lettem. Témáimat a természetből merítem, virágok, pillangók, levelek ragadnak meg, ugyanakkor gyakran visszatérő motívumom a templom, a szakrális kifejezése is. Mostanában a vadvirágok megmintázása a kedvencem, közülük is leginkább a kapor ábrázolása – itt is bemutatok néhányat közülük.”
A kiállításon látottak és a megnyitó során elhangzottak annyira megragadták a hallgatóság érdeklődését, hogy a köszöntő után szinte a legapróbb technikai részletekig kifaggatták az alkotót a tűzzománc készítésének menetéről.

A. I.

A kiállítás október 5-ig látható a Virányosi Közösségi Házban. Cím: XII., Szarvas Gábor út 8/c.