Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_MOME_kepes_tortenete

A MOME képes története

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) történetét eleveníti fel a Barabás Villa galériájának új, látványos és mozgalmas bemutatója. Csipes Antal "Mi" című tárlatát Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke nyitotta meg, aki arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az iparművész 2009-ben – Isten szeme címmel – már rendezett kiállítást ugyanitt, sőt idén januárban a villában mutatta be Divatról komolyan című könyvét is.
A MOME tanáraival és diákjaival hosszú ideje tartó, élő kapcsolata van az egyetemnek otthont adó kerületnek. A Barabás Villában mutatkoznak be például minden évben a végzős hallgatók – mondta Sikota Krisztina, aki megemlítette az Árkay-díjat is, amit az önkormányzat és az egyetem közösen alapított a MOME építész szakán végzettek legjobbjainak számára. A hegyvidéki kampány részeként épp a napokban kerültek a közterületekre az új kutyapiszokgyűjtő kukák, amelyeket a MOME formatervezési tanszékének diákjai terveztek. „A tárlat betekintést nyújt abba az alkotói folyamatba, aminek eredményével a kiállítótermeinkben és az utcán is találkozhatunk” – tette hozzá Sikota Krisztina.
Merényi Zita és Katona Bálint másod- és harmadéves hallgatók megköszönték tanáruk munkáját, amellyel mindennapjaikat dokumentálta. „El tudnak képzelni még egy szakembert, aki naponta lefényképezi a munkahelyét? Például egy hentest, amint a húspultját fotózza? Nem, ahhoz Csipes Antalnak kell lenni, hogy valaki ennyire híven megörökítse mindazt, ami körülötte történik” – méltatták az iparművészt.
Csipes Antal elmondta, hogy a tárlat létrejötte nem kizárólag neki köszönhető, hanem különböző múzeumok, egyetemek és több tucat ember együttműködésének az eredménye. „Példaértékű – hangsúlyozta –, hogy a tizenkettedik kerületben ekkora összefogás tapasztalható annak érdekében, hogy bemutassuk az egyetem történetét.” Az összefogás eredménye május 18-ig látható a Barabás Villa Galériában (XII., Városmajor utca 44.).

L.