Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Rimes_talalkozas_Nyulasz_Peterrel

Rímes találkozás Nyulász Péterrel

Találós versikék, rímes mondókák, így mulatott a Városmajori Óvodák. Nyulász Péter hozott mindent, mi agytekervénynek ingere, a nyelvtörőkbe csak néhány óvodás nyelve tört bele. Ámult-bámult az egész világ, amikor a porszívóra azt hitték, kerekes elefánt...

Változik a világ, s ez így is van rendjén. Azonban az új felé nyitás még nem jelenti azt, hogy a régit temetni, feledni kell. Meg egyébként is, van olyan szakasza az emberi életnek, ami sosem változik: a gyerekkor.
Bálint Beáta, a Városmajori Óvodák vezetője huszonkét éve dolgozik pedagógusként. Pályája során ott volt az óvodások mellett, amikor még nagy számnak számított a Tévémaci, és akkor is, amikor mindenki Pókember hálójába ragadt bele. „Gyökereiben minden gyerek olyan, mint húsz éve volt – mondta a pedagógus, aki nemrég Aranykatedra Emlékplakettet kapott munkásságáért. – Mindegyik óvodás rácsodálkozik a szőlőtaposásra, a gyerekversekre. Most sokkal nyitottabb a világ, és sokkal interaktívabb is. A legnagyobb probléma az, hogy nem jut el a gyerekekhez a mai magyar irodalom. Ezért tűztem ki az idei év céljaként, hogy megismertetem velük a kortárs irodalmat.”
Járt már az óvodában Berg Judit írónő, legutóbb pedig Nyulász Péter, a fiatalok körében népszerű író kápráztatta el műveivel a kicsiket. A lurkók közül sokan kívülről fújták a rímeket, mondókákat, rengeteget nevettek a furfangos, vicces verseken, ámulattal nézték azok mesefilmes adaptációját.
A fejtörés sem maradhatott el, hiszen Nyulász Péter hozott néhány olyan versikét, amelynek címét a gyerekeknek kellett kitalálniuk. Könnyedén vettek minden akadályt, azonban az egyik, nem túl nehéznek tűnő feladványnál gyermeki fantáziájuk miatt nem jöttek rá a megfejtésre. Az ormányos, kerekes háztartási eszköznél senki nem gondolt a porszívóra, mert a verses leírásból számukra egyértelmű volt, hogy a megfejtés csakis a kerekes elefánt lehet, és ezt kórusban kántálták. Voltak, akik szent meggyőződéssel hitték, hogy nekik van igazuk.
A sok móka közepette az író elmondta az első versét, amelyet ötéves korában írt édesanyjának, és amelynek élményét felnőttkorában, apaként élhette át újra. „Az életembe lépett egy kis hercegnő és egy kis herceg, bennük találtam meg a közönségem. Otthon nagyon biztató visszajelzéseket kaptam, majd másokon is kipróbáltam a dolgot... Aztán megjelent a Zsubatta! című könyvem” – mesélt a kezdetekről Nyulász Péter.
Állítása szerint bármikor képes verset faragni, de a legtöbb szerzeménye játék közben születik. Persze, akadtak olyanok is, amelyek első sorai évekig vártak a folytatásra. „Azt szeretem a legjobban, hogy játszani lehet a versekkel, mondókákkal. Ebben élem ki magam. Nyelvszakértők említették nekem, hogy ezeket a műveket logopédiai terápiákon is lehetne alkalmazni, vagy nagyobb ovisokkal megtaníttatni velük a halmazelméleteket. Ilyenkor rácsodálkozom, hogy miket nem csináltam!” – mondta az író.
Helka – a Burok-völgy árnyai című könyvéért Nyulász Péter nemrég vehette át a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyarországi Egyesülete által adományozott „Az év gyermekkönyve 2011” díjat. A Helka nagyobb gyerekeknek szóló meseregény valós helyszínnel, egy balatoni legendát gondol tovább. A szereplők között megtaláljuk Balaton tündérét, Bakony varázslóját, manókat és egy kis hercegnőt, akinek a Balaton-felvidéket kell megismernie ahhoz, hogy felkutathassa saját múltját. „Nem küzdök a tévécsatornákkal – jelentette ki az író –, azzal viszont igen, hogy az általam is képviselt műfaj eljuthasson a gyerekekhez, akiknek meg kell adni a választás lehetőségét.”

Boussebaa Mimi