Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

56_kep_-_nem_csak_56-rol1

56 kép – nem csak ’56-ról

A szabadságharc korszakát segített jobban megérteni a fiatalabb generációknak Chochol Károly fotókiállítása, amely október 23-tól volt látható a polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján. Érdekesség, hogy ezúttal a tárlat zárásaként hangzott el annak méltatása.
A válogatásban 1953-tól egészen a közelmúltig, szinte a jelenig láthattunk egy-egy fontos helyszínt, pillanatot. Szarka Klára fotószakíró arra hívta fel a figyelmet, hogy Chochol nemcsak készítette a képeket, hanem markáns kompozícióban párhuzamba, sőt egymással szembe is állította, újraértelmezve azokat. „Így a történelemnek tágabb dimenziót nyit, bevonzva a megelőző és az elkövetkezett éveket is” – tette hozzá.56_kep_-_nem_csak_56-rol2A rendezvényt köszöntő Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke így fogalmazott: „Chochol Károly azzal, hogy elkészítette és az utókor számára megőrizte ezeket a fotográfiákat, hazafias tettet hajtott végre, és hozzájárult ahhoz, hogy a mai fiatal generációk minél hitelesebb képet kapjanak apáik szabadságharcáról és a rendszerváltást megelőző időszakról. Ahhoz, hogy jelenünkről és jövőnkről reálisan, felelősségteljesen tudjunk gondolkodni, elengedhetetlenül szükséges közös történelmünk, apáink és nagyapáink történelmének ismerete. Ez a kiállítás ehhez járult, járul hozzá.”
A bizottsági elnök a magyar származású, világhírű fotós, Robert Capa szavait idézte: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel… Azt hiszem, aki Chochol Károly képeit megnézi, nem marad kétsége afelől, hogy ő elég közel volt.”
A kiállítászáró hangulata a fotók tartalma miatt amúgy is ünnepi volt, és az ünnepélyességet tovább fokozta a Solti György Zeneiskola tanárainak, Juhász Mónikának és Zsida Ramónának a gyönyörű hegedűjátéka.

li.