Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bunmegelozesi_tanacsok_idoseknek

Bűnmegelőzési tanácsok időseknek

Mit tehetnek az idősek annak érdekében, hogy a zsebesek, betörők, trükkös vagy besurranó tolvajok áldozataivá váljanak? A védekezés lehetőségeiről Vukics Norbert rendőrzászlós, a kerületi kapitányság körzeti megbízottja tartott hasznos és érdekes előadást a Kulturális Szalonban.

Alkalom szüli a tolvajt – tartja a mondás, ami a zsebtolvajok esetében feltétlenül igaz. Ők nem előre megtervezett módon hajtják végre akcióikat, hanem különböző forgalmas helyeken, például buszon, villamoson, piacon vagy bevásárlóközpontokban szemelik ki maguknak áldozataikat. Vukics Norbert, a XII. kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízottja arra figyelmeztetett: a zsebesek (is) a „könnyű prédára” hajtanak, fontos tehát, hogy soha ne tegyük könnyen elérhető helyre az értékeinket.
A rendőrzászlós a Kulturális Szalonban tartott előadásában elmondta, hogy a zsebtolvajok legtöbbször nem egyedül, hanem két-három társsal dolgoznak, akiknek a figyelemelterelés a feladatuk. Ha a villamoson hangos veszekedésre leszünk figyelmesek, nem árt gyanakodni, hogy valójában csak a zsebesek által rendezett műbalhéról van szó. Vagy ha egy társaság útbaigazítást kér az utcán, ugyancsak figyelnünk kell arra, ne tudjanak mások hozzáférni a táskánk, a kabátzsebeink tartalmához.
„Bármilyen furcsaság történik velünk az utcán, vagy a járműveken, éljünk a gyanúperrel, hogy az értékeinkre pályáznak” – intett óvatosságra a körzeti megbízott. Hozzátette azonban azt is, hogy a zsebtolvajok általában nem erőszakosak, ha valaki észreveszi, hogy meg akarják lopni, és segítségért kiált, az elkövetők a lebukás veszélye miatt igyekeznek gyorsan kereket oldani.

Besurranók és betörők a lakásokban

A zsebesekhez hasonlóan a besurranó tolvajok szintén a kedvező alkalmat keresik. Képesek három-négy napig is cirkálni a kiszemelt környéken, amíg rá nem találnak egy nyitott ajtóra, ablakra.
Elég, ha csak a bejárati ajtó kis ablakát hagyjuk nyitva szellőztetés céljából – sokan ugyanis az ajtó melletti asztalra teszik le pénztárcájukat, mobiltelefonjukat, amiért csak be kell nyúlniuk a tolvajoknak. Nem ritka az sem, hogy a nyitott ablakból a zárban hagyott kulcs is elérhető, így hiába zártuk be az ajtót, a nem várt látogató könnyedén beosonhat a lakásba.
A betörők, szemben a besurranó tolvajokkal, általában alapos terepfelmérést végeznek egy-egy akció előtt. Gyanúra adhat okot, ha egy idegen arról kérdez bennünket, ki és mikor van otthon a szomszédban; ilyenkor az a legjobb, ha rossz előérzeteinket megosztjuk a rendőrséggel. A kapitányság munkatársa szerint nagyon nehéz védekezni a betörők ellen, hiszen amennyiben el akarnak vinni valamit, akkor valószínűleg mindenképpen bejutnak a lakásba, ám ha nincs egy konkrét, kiszemelt értéktárgy, akkor ők is a „legkisebb ellenállás felé haladnak”, tehát egy társasház lakásai közül azt választják ki, amelyik a legkevésbé védett.

A trükkös tolvajok újabb ötletei

Az idősek értékeire a legnagyobb veszélyt a trükkös tolvajok jelentik, akik úgy jutnak be a lakásokba, hogy maguk a lakók engedik be őket. Módszerük a figyelemelterelés és a bizalomkeltés: kiadják magukat egy közművállalat, vagy hivatal képviselőjének, s valamilyen ürüggyel bekéredzkednek a kiszemelt nyugdíjas otthonába. Legalább ketten érkeznek, hogy amíg az egyikük valamivel leköti a lakó figyelmét, a másik zavartalanul felkutathassa a lakásban található értékeket.
A figyelemelterelés módjai rendkívül változatosak. A klasszikusnak mondható módszerek – hibaelhárítás, számlaellenőrzés stb. – mellett újabb és újabb ötletekkel állnak elő az elkövetők, mostanában az egyik aktuális téma a rezsicsökkentés.
„Közlik például, hogy túlfizetés történt, és ötezer forintot hoztak a kormányhivataltól. Ám csak húszezres címlet van náluk, ezért kérik kiszemeltjüket, hogy váltsa fel a pénzt – mutatta be az egyik legújabb átverést az előadó. – Az áldozat boldogan odaadja a visszajáró tizenötezer forintot, és csak később jön rá, hogy az álhivatalnokok által hozott húszezres hamis. A becsapott nyugdíjas azonban nagy valószínűséggel nem csak a tizenötezer forintját veszti el, általában a többi otthon tartott pénzt is zsebre rakják a csalók.”
A törzszászlós mindenkinek azt javasolta, ilyen esetekben hívja fel telefonon azt a céget, hivatalt, amelyikre a látogatók hivatkoznak, vagy értesítse a rendőrséget. „A legfontosabb, hogy nem várt idegent soha ne engedjünk be az otthonunkba!” – hangsúlyozta.
A mostanában alkalmazott egyik legaljasabb trükk során a csalók azzal a történettel keresik telefonon az idős embereket, hogy a gyermekük balesetet szenvedett, és egy nagyobb összegre van szükség az ellátásához, a pénzt pedig egy idegen veszi át. A rendőrzászlós kiemelte: ilyen helyzetben nem szabad pánikba esni, hiszen az elkövetők épp ezt szeretnék elérni. A legkézenfekvőbb, ha az érintettek először felhívják a gyermeküket, így azonnal kiderülhet, mi az igazság.

sz.

 

Fontos telefonszámok

Központi segélyhívószámok: 107, 112. A XII. kerületi rendőrkapitányság éjjel-nappal hívható telefonszáma: 457-5662. Körzeti megbízotti iroda: 06/20-292-5509. Áldozatsegítő szolgálat: 06/80-225-225.