Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyeztetesek_a_Normafarol

Egyeztetések a Normafáról

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan novemberben is több egyeztetés zajlott a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban. Pokorni Zoltán polgármester Budakeszi vezetésével, a Magyar Kerékpárosklub elnökével, valamint az LMP képviselőivel is megbeszéléseket folytatott.

Budakeszi polgármesterével, dr. Csutoráné dr. Győri Ottiliával, valamint a város jegyzőjével, dr. Remete Sándorral találkozott a napokban Pokorni Zoltán. A városvezetők a tanácskozáson áttekintették, hogy a Normafa rendbetételéhez kapcsolódóan Budakeszin milyen fejlesztésekkel lehetne javítani a kirándulás, sétálás, túrázás minőségén.
A megbeszélésen elhangzott, hogy a Normafa Makkosmária felé eső részét – bár a terület a XII. kerülethez tartozik – jórészt a Budakeszin élők használják. A területen kiváló sífutó- és gyalogosösvények találhatók, a turistaútvonalakat azonban átgondoltabban kellene kijelölni, illetve az útirányok kitáblázására is szükség lenne.
Szóba került az is, hogy egy meglehetősen elhanyagolt sportpark és egy kis síiskola is található Budakeszi határában, ezeket a Normafa rehabilitációjával párhuzamosan szintén meg lehetne újítani. A sportpark jelenleg egy töredezett betonú, gazos, bekerítetlen focipályából áll; ide a korszerűsítés során új játszótéri eszközöket, valamint kültéri fitneszgépeket helyeznének ki.
Az említett helyszín fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy itt alakuljon ki a Normafa „déli kapuja”: a környező településeken élők ne autózzanak el a XII. kerületig, hanem Budakeszi felől is kényelmesen meg tudják közelíteni a népszerű kirándulóhelyet. A parkolási lehetőségeket Budakeszin a Kossuth Lajos utcánál, valamint a hamarosan megújuló művelődési központ környékén bővítenék. Az újabb parkolóhelyek nemcsak a Normafa könnyebb megközelítéséhez, hanem a P+R rendszer fejlődéséhez is hozzájárulnának, csökkenne a fővárosra nehezedő forgalmi nyomás, ha az agglomerációból autóval ingázók közül többen szállnának át Budakeszin a közösségi közlekedés járataira.

*

A kerület polgármestere László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével is találkozott a múlt hónapban. Megbeszélésükön egyetértettek abban, elfogadhatatlan, hogy a kerékpárosok közül egyesek nagy sebességgel száguldanak, szlalomoznak a sétálók, kocogók, túrázók között.
László János fontosnak tartja, hogy külön útvonalakon közlekedhessenek a downhillezők, a mountain bike-osok, valamint az országúti kerékpárosok. Ötletként felmerült, hogy egy mountainbike-útvonalat jelölhetnének ki a Jánoshegyi úttól nyugatra, míg a Jánoshegyi út és a Tündérhegyi út megfelelő aszfaltozásával az országúti kerékpárosok lehetőségeit javíthatnák.
A kerékpáros-szervezet elnöke szerint érdemes lenne a budai hegyek több pontját, így például a Hármashatár-hegyet is bevonni a fejlesztési tervbe, hogy a Normafa koncentrált forgalmát enyhítsék. Hasonlóképpen vélekedett Pokorni Zoltán is, aki fontosnak tartja a terület jelenlegi túlzsúfoltságából adódó problémák kezelését, amire megítélése szerint lehetőséget teremt a Normafa-rehabilitáció.
László János a találkozón magánemberként nyilatkozott, de ígéretet tett arra, hogy egyeztet a kerékpározás többi szervezetével, vezetőjével, és közös álláspontot fogalmaznak meg. Az önkormányzat a downhill-kerékpározás képviselőivel is szeretne tárgyalni, mert jelen pillanatban a downhillesek okozzák a legnagyobb gondot környezetkárosító tevékenységükkel.

*

Pokorni Zoltán Szugyeczky Mártont és Hajdu Máriát, a Lehet Más a Politika budai szervezeteinek képviselőit is fogadta az önkormányzat épületében. A polgármester által kezdeményezett megbeszélésen az LMP-sek a többi között a csíkos boglárka életfeltételeivel kapcsolatban vetettek fel kérdéseket.
A ritka lepkefaj védelme érdekében a polgármester megígérte, hogy további egyeztetéseket folytatnak a téma egyik szakértője, Musicz László bevonásával. A folyamatban levő hatásvizsgálatok eddigi eredményei azt mutatják, hogy a Normafára az elmúlt években jellemző szukcesszió, azaz beerdősödés, becserjésedés miatt a csíkos boglárka élőhelye beszűkült, ezért az irtásrétek újbóli megtisztítása javítana a helyzeten. Szóba került a hóágyúzás lehetősége is, aminek technikai és környezetvédelmi szempontjairól a Magyar Sí Szövetség bevonásával a jövő év elején tartanak további konzultációkat.
A tárgyalópartnerek megvitatták az olvadó hó okozta erózió elhárításával kapcsolatos kérdéseket, emellett arról is beszéltek, hogy komoly gondot jelentenek a Normafánál a síelők és a szánkózók, illetve a túrázók és a kerékpárosok közötti rendszeres konfliktusok. Egyetértettek abban, hogy a balesetek elkerülése érdekében a szánkózókat és a síelőket érdemes egymástól elkülöníteni, ugyanakkor osztották azt a véleményt is, miszerint a túrázók és a kirándulók mozgását nem kellene korlátozni a sípályákon – ez utóbbi ügyben azonban még a turisztikai szervezetek álláspontját is kikéri az önkormányzat.

z.