Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bolcsodei_felvetel_vedik_a_raszorulokat

Bölcsődei felvétel: védik a rászorulókat

Idén az eddig megszokottnál majd egy hónappal korábban, április 1. és 15. között lehet jelentkezni az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe. A Krisztinavárosi Bölcsőde nyári bővítése után további huszonnéggyel nő majd a férőhelyek száma, így várhatóan közel száznyolcvan gyermek felvételére nyílik lehetőség. Annak érdekében, hogy egyetlen szociálisan rászorulót se kelljen elutasítani, az önkormányzat szigorúan szabályozza a felvétel rendjét.

Az iskolákhoz és az óvodákhoz hasonlóan a hegyvidéki bölcsődék is nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekes családok körében. Mivel a bölcsődei ellátás szociális ellátásnak minősül, ráadásul nem jár alanyi jogon, a felvételi eljárás során elsősorban a rászorultságot veszik figyelembe.
Ennek megfelelően előnyt élvez, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve szülei vagy más törvényes képviselője igazoltan munkaviszonyban áll. Szintén nagyobb eséllyel juthatnak be valamelyik önkormányzati bölcsődébe azok, akiket egyedülálló vagy időskorú személy nevel, családjukban legalább három kiskorú gyermekről gondoskodnak, illetve a családban az egy főre jutó havi jövedelem kevesebb, mint 85 500 forint, egyedülálló szülő esetében 99 750 forint. Lehetőség van a vagyoni helyzet vizsgálatára, így elkerülhető, hogy egy luxuskörülmények között élő gyermek miatt utasítsanak el egy valóban rászorulót.
Ami az előírásokat illeti, értékétől függetlenül nem minősül vagyonnak a család által lakott, illetve forgalomképtelen ingatlan, ugyanakkor vagyon a személygépkocsi, ha annak egy főre jutó forgalmi értéke meghaladja az 570 000, vagy együttesen számolva az 1 995 000 forintot. Az ellenőrzést végző népjóléti iroda munkáját segíti, hogy hozzáférést kapott az országos ingatlan-nyilvántartáshoz, így könnyen leellenőrizhetők a kötelezően megadott adatok.
A néhány éve bevezetett környezettanulmány beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ennek, valamint az utóbbi évek férőhelybővítéseinek köszönhető, hogy az elmúlt két esztendőben egyetlen szociálisan rászoruló gyermeket sem kellett elutasítani – mondta el lapunknak Kovács Lajos alpolgármester. Sőt, a fellebbezéseket követően év közben az egyébként szociálisan nem, vagy kevésbé rászoruló családok számára is biztosította az ellátást az önkormányzat.
Szintén hasznosnak bizonyult, hogy a jelentkezőknek büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell állandó lakhelyükről. A tapasztalatok szerint ezzel sikerült jelentősen csökkenteni a visszaéléseket, amikor a kérelmezők ugyan létesítenek kerületi lakcímet – például bejelentkeznek valamelyik családtagjukhoz, vagy ismerősükhöz –, valójában azonban máshol élnek.
„Jelenleg kétszázhetvenkilenc férőhelyünk van, a Krisztinavárosi Bölcsőde hamarosan megkezdődő bővítésével ez a szám háromszázháromra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az óvodába készülők számának függvényében az idén várhatóan százhetvennégy kisgyermek számára tudjuk biztosítani az ellátást, ami a születéseket figyelembe véve fedezi az igényeket. Elmondhatjuk, hogy a mostani fejlesztéssel lassan búcsút mondhatunk a túljelentkezések korszakának” – bizakodott az alpolgármester.
Kovács Lajos azt is megindokolta, miért épp a Krisztinavárosi Bölcsődére esett az önkormányzat választása. A legnagyobb igény itt mutatkozott, tavaly a rendelkezésre álló 47 helyre 79-en jelentkeztek, ezért mindenképpen szükség van a bővítésre. A 166 638 110 forintos beruházáshoz sikerült európai uniós támogatást szerezni, így az önkormányzatnak csupán a tízszázalékos önrészt kell biztosítania.
A fejlesztés során két új csoportszobát és ezekhez tartozó helyiségeket hoznak létre, valamint felújítják az elektromos rendszert, és kicserélik a nyílászárók nagyobb részét. Emellett új teraszt, játszókertet és parkolót alakítanak ki, egyúttal elvégzik az épület akadálymentesítését. A munkálatok május 1. és augusztus 31. között zajlanak, erre az időre a gyerekek ellátását a Zugligeti Bölcsőde veszi át.

mm.