Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyujtok_Bartl_kepei

Gyűjtők Bartl-képei

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Bartl József Munkácsy Mihály-díjas festőművész munkáiból nyílt – rendhagyónak számító – kiállítás a Barabás Villa galériájában. A megnyitó vendégeit köszöntő Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója elmondta, hogy a tárlat nem a művész tulajdonában lévő alkotásokat mutatja be, hanem azokat a képeket, amelyeket az önkormányzat kérésére a gyűjtők bocsátottak rendelkezésre.
A Bartl 80 című válogatás a tavaly életre hívott, az ország számos pontján megrendezett kiállítássorozatba illeszkedik – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Sikota Krisztina. Szentendre és több város után jelenleg a pécsi Lenau Házban láthatók a festő művei. „Olyan sorozatot szeretnénk elindítani, amely a gyűjtők számára kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani” – tette hozzá az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke.
Bartl József tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, tanára volt Pap Gyula, Fónyi Géza és Bernáth Aurél. A szentendrei művésztelep tagja 1972-től. A fővárosban, vidéken és külföldön is láthatták munkáit. Tájak, csendéletek, enteriőrök és portrék mellett grafikával, plasztikával, gobelinnel és üveggel foglalkozik. Több díjat, valamint Derkovits-ösztöndíjat is nyert.
„A népi-paraszti kultúra motívumkincsének elemeit kiemeli környezetükből, mintegy felszabadítja a hagyományok kötöttsége alól, s ezzel egy időben új hagyományba, egy tudatos alkotói tervezet eredményeként létrejött, egyéni tradícióba integrálja azokat. Képein formák és színek lehetséges relációit tárja fel, a geometrikus alakzatok eltérő méretben és különböző beállításban ismétlődnek” – összegezte a festő stílusjegyeit Józsa Kitty művészettörténész.
A Bartl 80 kiállítás április 13-ig látható. Egy finisszázs keretében, április 8-án 18 órakor – könyvbemutató és dokumentumfilm-vetítés mellett – Bayer Ilona televíziós újságíró beszélget a műgyűjtőkkel.

(a.)