Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki harc a dohányzás ellen

Európai uniós támogatással országos hegyvidéki központ nyílt, ahol segítenek leszokni a dohányzásról. A már működő call centerben szakképzett pszichológusok és orvosok várják az érdeklődők telefonhívását.

Hazánkban a felnőtt népesség 36 százaléka rendszeresen dohányzik. Megdöbbentő adat, hogy évente 24 ezer ember halála hozható összefüggésbe ezzel a káros szenvedéllyel, amely a tüdőrákos esetek kilencven százalékáért felelős (a férfiak körében előforduló tüdődaganat tekintetében Magyarország világelső).
A leszokáshoz nyújt segítséget a XII. kerületben működő Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, valamint az Egészséges Magyarországért Központ együttműködésével létrehozott Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Ingyenesen hívható call center, csoportos tanácsadás és interaktív weboldal segíti azokat, akik szeretnék végleg eldobni a cigarettát – emelte ki dr. Kovács Gábor, a Korányi intézet főigazgató főorvosa a központ hivatalos megnyitóján.
A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat korábban nem tapasztalt lendülettel látott neki a dohányzásmentes Magyarország megteremtéséhez. Ennek részei a dohánytermékeket jelentősen megdrágító adó, a cigarettázás káros mellékhatásait bemutató felvilágosító kampányok és a nemdohányzók védelmében hozott törvények, amelyek máris eredményt hoztak, hiszen az alkalmi dohányosok aránya 4-ről 1,6 százalékra csökkent.
Dr. Kovács Gábor szerint ez azért számít komoly előrelépésnek, mert az úgynevezett partidohányzás a rászokás „előszobája”, egy-egy szál időnkénti elszívásából meglehetősen rövid idő alatt kialakulhat a masszív cigarettázás. A teljes lakosságot tekintve a dohányosok száma stagnál, a férfiak kevesebbet, a nők többet cigarettáznak, mint korábban.
Az új központ többféle leszoktatási módszerrel dolgozik, ezek közül a már ismert egyéni és csoportos programok mellett újdonság a telefonos támogatás. A 06/80-44-20-44-es számon a hét minden napján éjjel-nappal ingyenesen hívható call centerben pszichológusok és orvosok vezetik végig a leszokás folyamatán azokat, akik úgy döntöttek, leteszik a cigarettát. A programszerűen összeállított, több hívásból álló tanácsadást a szakemberek menet közben az egyéni igényekhez igazítják, ami jelentősen növeli a hatékonyságot. Mint a főigazgató elmondta, a cigarettadobozokon szereplő telefonszám ezentúl a call centerrel kapcsolja össze az érdeklődőket.
Folyamatban van egy internetes weboldal kialakítása is, a leszokást népszerűsítő honlapon feltüntetik a tüdőgondozók címeit, a rendelések időpontját, a képzéseket végző szakemberek adatait, valamint a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat. A portálon tájékoztatást nyújtanak az éppen aktuális eseményekről, illetve közzéteszik a továbbképzések és más szakmai rendezvények előadásainak anyagát.
Az öt évvel ezelőtt létrehozott Egészséges Magyarországért Központot képviselő Urbán Róbert a megnyitón elmondta, hogy a nonprofit szervezet célja a lakosságot leginkább sújtó szenvedélybetegségek felszámolása. A cigarettázás ráadásul nem csupán a dohányosok, hanem a környezetükben élők egészségét is károsítja.
A call center és az internetes oldal révén azok a társadalmi csoportok is bekerülhetnek a rendszerbe, amelyek tagjai egyébként valamilyen okból ezt személyesen nem tudnák megtenni. A telefonos tanácsadással negyven százalékkal nő a leszokás esélye, ami kiváló eredmény, hiszen a tapasztalatok szerint önerőből a próbálkozók alig négy százaléka tud megszabadulni a nikotinfüggőségtől.

(em.)