Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csaladi_kiallitas_a_Galeria_12-ben

Családi kiállítás a Galéria 12-ben

A budakeszi helytörténeti múzeumot vezető Nádas Anna a kerámiamunkái közül mutat be néhányat, a szülei, Antoni Rozi és Nádas László bábokat, fajátékokat, a testvére, Nádas Gergely különleges katamaránokat, míg Bechtold Gábor, Anna férje a tájépítészi terveiből hozott néhány jellegzetes darabot a Galéria 12 kávézóban látható új kiállításra.
A család, azaz az ABN Design tagjait kerületszerte jól ismerik, hiszen hosszú évtizedek óta itt élnek – emlékeztetett köszöntőjében Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy otthonuk mellett az iskola, a templomi közösség, a barátok, a színjátszó kör is a Hegyvidékhez köti őket.
„Személyük mellett az általuk tervezett tárgyak is kedves ismerőseink, Antoni Rozi, Nádas László és az általa vezetett ABN Design tervezői a hazai formatervezés meghatározó alkotói – fogalmazott a helyi önkormányzati képviselő. – Antoni Rozi műanyag, fa-, fém- és textiljátékain generációk nevelkedtek. Rozi és Anna kesztyű- és gyűszűbábjai, valamint a szerepjátékokhoz szánt maszkok és kellékek az óvodai nevelés ma is meghatározó darabjai.”
A művészek a játékok tervezésekor különösen fontosnak tartják, hogy a környezetét megismerő kisgyermek kezdetektől fogva kizárólag jó és szép játékokkal találkozzon – hangzott el a megnyitón. Kitrákoty bábsoráért Antoni Rozit Nívó-díjjal jutalmazták.
Az ipari formatervező Nádas László munkái, a Tünde robogó, a capuccino kávéfőző vagy a babamérleg sok háztartás fontos kellékei, később pedig a játéktervezés kapott nagyobb szerepet alkotásaiban. A fajátékok tervezésénél sokszor dolgozik együtt feleségével és fiával, Gergővel, akivel az ipari formatervezési munkák mellett óvodai és játszótéri fabútorokat és játékszereket is terveztek. Nádas László munkáját Nívó-díjjal és Munkácsy-díjjal is elismerték.
Az ABN-csoport első tagját, az ABN Stúdiót 1993-ban tapasztalt tervezők alapították azzal a céllal, hogy összefogják az addig külön-külön végzett tevékenységeiket. Három évvel később életre hívták az ABN Designt, amely terméktervezéstől a környezettervezésen át egyedi, kisszériás tárgyak kivitelezéséig terjed. Filozófiájuk: a gyorsan változó világ gazdasági, társadalmi és szociális kihívásaira megtalálni a legjobban formába önthető választ.
„A játékosság, a kedvesség, az emberszeretet megőrzése nagyon fontos feladat, bármilyen komoly tervezési helyzetről is van szó, hiszen a készülő tárgy generációkon keresztül sok embernek hirdeti készítője eredeti gondolatait – vallják a család tagjai. – Kreatív energiáinkat arra használjuk, hogy a készülő új termékek formai megjelenésükben, funkciójukban többletértékeket kapjanak.”
A Galéria 12 vendégei november 9-ig különös atmoszférájú tárlat látogatói is lehetnek egyben: bepillantást nyerhetnek egy gazdag képzelőerővel, sokrétű kreativitással megáldott család alkotóműhelyébe, ahol az elkészült tárgyak létrehozóik személyiségéről, egyéniségéről árulkodnak.

(li)