Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Emlektabla_a_neves_tudosnak

Emléktábla a neves tudósnak

Emléktáblát avatott dr. Szentágothai János, a neuronanatómia neves kutatója tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem. „Anatómiai előadásai szenzációszámba mentek. Nem volt a világon még egy ember, aki ennyire lenyűgöző előadásokat tudott tartani az orvosi képzés legszárazabb tárgyából” – emlékezett vissza oktatójára egykori tanítványa, Gulyás Balázs neurobiológus professzor a Magyar jakobinusok tere 2–3. alatt – Szentágothai egykori lakóházánál – megtartott ünnepségen.
„Neve nem biztos, hogy ugyanazt jelenti a mai fiataloknak, mint szüleiknek. Ezzel a táblával komoly lépést tettünk afelé, hogy méltó emléket állítsunk a polihisztornak” – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, az emléktábla-avatás kezdeményezője, aki egy házzal arrébb lakik, ő is egy anatómiai intézet igazgatója, és egy nappal a híres agykutató születésnapja után ünnepli a sajátját.
„Szentágothai János életrajzi írását Vörösmarty Mihály szavaival így zárta le: »Éltem. Ez jó mulatság, férfi munka volt.« Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a professzor a Hegyvidéken élt!” – rótta le tiszteletét az orvostudomány kiemelkedő alakja előtt Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester.
Dr. Szentágothai János felmenői között olyan híres tudósokat találunk, mint Lumniczer Sándor, Schöpf-Merei Ágost és Antal Géza. Harminchat évesen a Magyar Tudományos Akadémia levelező, ötvenöt évesen állandó tagjává, majd hatvannégy esztendősen az elnökévé választották. Oktatói pályája kezdetén új technikákat dolgozott ki a degeneráció kutatásával kapcsolatban, amivel nemzetközi szaktekintélyre tett szert.
A pécsi Értelmiségi Forradalmi Bizottság elnöke volt 1956-ban. Később is szerepet vállalt a közéletben, 1985-ben országgyűlési képviselővé választották, majd a Magyar Demokrata Fórum képviseletében 1990-től a külügyi bizottság tagjaként dolgozott. Munkásságát Kossuth-díjjal, Állami-díjjal, Akadémiai Aranyéremmel és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal ismerték el.

BM