Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ostehetseg_az_ossejtkutatasban

Őstehetség az őssejtkutatásban

Szeret futni, úszni, a barátaival lenni – délutánonként pedig átsétál a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Központ laborjába, ahol őssejtekből létrehozott endothelsejtekkel foglalkozik, és az érbetegségek gyógyítási lehetőségeit kutatja. Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium tizedikes diákja nemrégiben megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét.

Kevés olyan tizenévest ismerek, akit ennyire érdekel a tudományok világa. Te miért tartod ezt vonzónak?

Gimnazistaként szerintem mindenkit foglalkoztat, hogy megtaláljuk azt a területet, ami leginkább felkelti az érdeklődésünket. Sokan megkérdezik, hogy diákként miért éppen őssejtekből létrehozott endothelsejtekkel és az érbetegségek gyógyítási lehetőségeivel foglalkozom. Számomra az volt a legizgalmasabb kérdés, hogy azok a pici kis őssejtek miért tudnak átalakulni valami mássá. Lényegében olyannak látom őket, mint a gyerekeket, még bármi lehet belőlük – orvos, mérnök, tanár, pilóta –, és mi ezt a képességüket használjuk ki.

Ez már több, mint hobbi! Hogy néz ki egy átlagos napod?

Tizedikes vagyok, öt évfolyamos nyelvi tagozatos osztályba járok. Megpróbálok rendes gimis életet élni a kutatás mellett. Rendszeresen járok sportolni, futni, úszni, aerobikozni, a szabad időmben pedig szeretek a barátaimmal lenni. Nagy szerencsém van, mert a Városmajori Gimnáziumba járok, így délutánonként csak átsétálok a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika laborjába. Minden ottani munkát élvezek; jólesik azt csinálni az órák után, ami igazán érdekel. Legtöbbször zsúfoltak a napjaim a kutatás, a sport és a külön angolórák miatt, de próbálok időt szakítani a barátaimra, a családomra. Szeretem, hogy pörgősen telik az idő, ami néha fárasztó, de a sikerek újabb lendületet adnak.

Sikerből márpedig nincs hiány. Megnyerted a Magyar Innovációs Szövetség 2014–2015. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét.

– Az, hogy a legjobbak közé választottak, nagyon megtisztelő, mert érzem, hogy elismerik a munkámat a gyógyítás területén. Ez újabb lendületet ad a kutatáshoz; a célom, hogy kifejlesszem a technikát, ami a jövőben számos betegen segíthet.

Kérlek, engedd meg, hogy puskázzak… A versenyen az embrionális és indukált pluripotens őssejt eredetű endothelsejtek életképességét vizsgáltad meg 3D extracelluláris kötőszöveti mátrixon, továbbá a 3D váz benépesítését endothelsejtekkel. Ezzel kerültél a legjobbak közé. Leegyszerűsítve elmondanád, miből is állt a kutatás?

– 2013 szeptemberében csatlakoztam a városmajori kutatócsoporthoz. A Kutatók Éjszakáján látogattam meg a labort, s nagyon felkeltette az érdeklődésemet az őssejtkutatás és a személyre szabott orvoslás. Először megismerkedtem az őssejtekkel, endothelsejtekkel, és gyakoroltam a különböző sejttenyésztési technikákat, módszereket. Miután kellő gyakorlattal rendelkeztem, belevághattam az önálló munkába. Őssejteket kellett életben tartanom, majd differenciáltatnom endothelsejtekké. A differenciáltatás sikerességét PCR, immuncitokémia és Matrigél módszerrel vizsgáltam. Ezután a sejteket hozzáadhattam a sejtmentessé tett extracelluláris mátrixhoz, és tanulmányoztam az életképességüket. Jövőbeni tervünk a mentoraimmal – dr. Gara Edittel és dr. Földes Gáborral – a decellularizációs-recellularizációs technika további beállítása és optimalizálása. Lelkesen folytatom a kutatást a laborban, és izgatottan készülök az európai döntőre, amit Milánóban rendeznek meg. Az egyhetes konferencián a zsűritagok értékelik a pályázatunkat, a poszterünket és az előadásunkat. A medicine (orvoslás) kategóriában képviselem Magyarországot, szeretnék minél jobban teljesíteni.

A jövődet is a tudomány világában képzeled el?

– Az a vágyam, hogy embereken segíthessek a gyógyítás területén. A kutatást nagyon élvezem. A verseny még inkább megerősítette bennem az elhatározást, hogy ezen az úton haladjak tovább. A célom, hogy kutató orvos legyek.

Boussebaa Mimi