Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pezsdito_csango_ritmusok

Pezsdítő csángó ritmusok

Ha a Nepált idéző hangok elandalítanák a nagyérdeműt, az utána következő Zurgó együttes valószínűleg mindenkit felpezsdít majd.

Közismert a Hegyvidék csángó kötődése, a családok és intézmények kapcsolata már hagyományosnak mondható. Nem véletlen, hogy hosszú ideje népszerűek a MOM Kulturális Központban megrendezett táncházak.
„A felújítás időszakát leszámítva 2002 óta tartunk táncházakat a MOM-ban – mondta Nagy Bercel, a zenekar vezetője. – Együttesünk 1993 októberében alakult azzal a szándékkal, hogy a történelmi Magyarország határain kívül élő moldvai magyarság zenéjét, hagyományait megismerje, és minél többekkel megismertesse. A moldvai csángó népzene hiteles megszólaltatásán túl fontosnak tartjuk az új szintézis teremtését, ami az anyagok értelmezése és újrafogalmazása során keletkezik.
Számainkat ezért szinte kivétel nélkül feldolgozásnak tekintjük, noha mindegyik törzsét az eredeti népzene adja.”
Nagy Bercel és zenésztársai régóta elkötelezettjei a csángó zenének, kultúrának. „Többször hallottam Berecz Andrástól csángó meséket, dalokat. Először a táncukkal, aztán a muzsikájukkal kezdtem ismerkedni. Az ember nem tud úgy kimenni Moldvába, hogy valami újat ne találjon. Kultúrájuk olyan egység, amit nem jó szétdarabolni.”
Épp ezért nemcsak népzenét gyűjtenek, hanem meséket, hiedelmeket, szokásokat is. „Mostanában kárpátaljai és erdélyi közösségeket keresünk fel, elsősorban árvaházakat, hogy elvigyük az ott élő gyerekeknek is a csángó táncokat, meséket, muzsikát. A Hegyvidéki Napokra is olyan műsorral érkezünk, amivel a határon túli jótékony célú rendezvényeinken szoktunk fellépni” – ígérte Gesztenyés kertbe kilátogatóknak az Erdélyből éppen most visszatérő, többszörösen kitüntetett, Bezerédj-díjjal és Bartók-emlékdíjjal elismert Zurgó együttes vezetője.