Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Barackodas_es_a_gyogyito_telefonbeszelgetes

Barackodás és a gyógyító telefonbeszélgetés

Nyulász Péter, Berg Judit, Vadadi Adrienn és Fülöp Mónika után az idén Lackfi János volt a Városmajor utcai óvoda hagyományos író-olvasó találkozójának vendége. A számos nagy sikerű gyermekkönyvet és verseskötetet jegyző, népszerű író interaktív irodalmi utazásra hívta a gyerekeket.
Bevezetésképpen elmondta, hogy jelenleg Zsámbékon él, és nem csupán hat gyereke van, hanem unokái is: méghozzá egyetlen fiától, aki egy évig éppen a Városmajor utcai óvodába járt. Lackfi János több tucat könyvet írt és fordított, gyerekeknek szóló meséiben és verseiben a szórakoztatás mellett igyekszik jó példát is mutatni.
Ezekből az írásokból nyújtott át egy csokorra valót az óvodásoknak, akik az író tolmácsolásában megtudhatták, mit szabad, és mit nem szabad nekik: például tilos a konnektorba nyúlni, sárban hemperegni, viszont mindent szépen meg kell köszönni. Öltözni sem egyszerű, néha úgy érezhetik, felfalja őket a nadrág és a kabát. Kiderült, hogyan esznek az állatok, és mi fájhat az embernek – a gyerekek szerint a hasuk, sőt még az álluk is szokott –, ami nem mindig olyan nagy baj, hiszen az ebcsont idővel biztosan beforr.
Ráadásul a való életben is történnek mesébe illő gyógyulások: az írónak egyszer telefonnal sikerült meggyógyítania a fiát. Az történt, hogy a lázas gyermek mellett telefonálva „Jó reggelt, Vietnám” felkiáltással köszönt el, és láss csodát, a népszerű mozifilmből ismert mondat hatására a kisfia varázsütésre jobban lett, azonnal elkezdett boldogan futkározni a szobában.
Lackfi János a nyelvi játékról is beszélt. Elmondta, miért érdekes összepárosítani a látszólag egymástól idegen szavakat: gondoljunk a barackra és a malacra, amik csak hangzásra hasonlítanak, mégis jól elvannak egymás mellett! Így született meg a Barackodás című vers, ami arról szól, hogyan lehet a fáról lerázni a malacot és kicsontozni a barackot. Ha pedig étel, nem hiányozhatott a paradicsomlevesben olvasható pizza, az egész lakást összekenő mackósajt vagy éppen a paradicsomos káposzta, ami véletlenül sem babacsikizős ujjacska, és még csak nem is pocsolyafejű mászóka.
A gyerekek nagy örömére az író „magával vitte” a Domboninneni mesék állathőseit is, akik egyébként egy lakóparkban élnek. Elemér, a fókagyerek, Janka, a vadmacskalány, Dinnye, a hangyászkölyök és Köles, a denevérfióka kalandjai alaposan megmozgatták a kicsik fantáziáját, így még nagyobb lelkesedéssel folytatták A világ legrövidebb meséinek vicces és szomorúvicces történeteit.
Azoknak sem kell szomorkodni, akik nem lehettek részesei a városmajori író-olvasó találkozónak, hiszen az utóbbi időben több Lackfi János-kötet tűnt fel a könyvesboltokban. Nemrégiben jelent meg a Belvárosi gyümölcsök, ami egy bérházról és lakóiról szól, valamint hangoskönyv formájában a Kövér Lajos színre lép és a Domboninneni mesék. Előbbihez Reviczky Gábor, utóbbihoz Pogány Judit kölcsönözte a hangját.
Tavasszal kerül az üzletekbe az Emberszabás című verseskötet, a költeményeket Herczku Ágnes énekli el. Már nem kell sokat várni a Robban az iskolára, valamint a gyerekverses Kutyából szalonnára sem, ez utóbbi a Kaláka együttes közreműködésével készül.

mm.