Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Progressziv_rock_felsofokon

Progresszív rock felsőfokon – legendás lengyel zenekar érkezik

Ismeretes, hogy a kelet-európai országokban már a rendszerváltást megelőző évtizedekben voltak világhírű előadóművészek, nemcsak a klasszikus zenében, vagy az opera területén, hanem a „könnyű műfajban” is. Rockzenében és jazzben Lengyelország és hazánk számított nagyhatalomnak. Hamarosan a progresszív rock egyik legkiemelkedőbb európai együttesét, a lengyel SBB-t láthatjuk ismét hazai színpadon, a MOM Kulturális Központban.
A zenekar 1971-ben alakult meg Szilézia legnagyobb városában, Katowicében. A három betű jelentésének több magyarázata is akad: vannak, akik akár lengyel, akár angol nyelven a „Keresd meg, zúzd szét, építsd fel” kezdőbetűiből vélik levezetni, de a legkézenfekvőbb a prózai „Silezian Blues Band” rövidítése.
A kelet-európai progresszív rock stílusteremtő együttesének alapító tagja, meghatározó egyénisége a több hangszeren is játszó, emellett komponistaként és hangszerelőként is kiemelkedő Józef Skrzek. Négyévesen már zongorázott, majd hegedült, de a basszusgitár mestereként lett világhírű, miközben olykor a két másik hangszert is használja. Minden képzeletet felülmúló, elementáris játékmódja és különleges énekhangja az SBB védjegye lett. Lírai zongoraszólói lenyűgöző élményt jelentenek.
A görög emigráns családban született autodidakta gitárost, Anthymos „Lakis” Apostolist 15 éves korában egy helyi iskolai zenekarban fedezte fel Skrzek. A szerény fiatalember hamarosan az SBB egyik erőssége és a rajongók első számú kedvence lett. Ő is multiinstrumentalista: virtuóz gitárjátéka mellett dob- és más ütőhangszer-improvizációkkal bizonyítja rendkívüli muzikalitását.
A szupergrupp harmadik alapító tagja Jerzy Piotrowski dobos, aki szintén Skrzek felfedezettje. Ő korábban is zenei pályán mozgott, de kiteljesedése, elismert muzsikussá válása az SBB-nek köszönhető.
A zenekar egyedi stílusában a jazz, a rock, a blues és a klasszikus zene legjobb hagyományai ötvöződnek. Az SBB már az 1970-es években koncertkörúton járt az LGT-vel Lengyelországban, majd négy alkalommal nálunk is vendégszerepelt. Egész Európában, sőt az USA-ban is koncertezett, elsősorban a skandináv államokban és Németországban népszerű. Több tucatnyi nagylemezt adott ki. Az elmúlt évtizedekben természetesen előfordultak személyi változások (még Németh Gábor dobos is szerepelt ott), most mégis az eredeti felállásban játszik majd a veterán banda a MOM-ban.
A rendezvényt a hegyvidéki székhelyű Get Closer koncertügynökségnek köszönhetjük, amely – mint a neve is mutatja – közelebb kívánja hozni a zenei világ nagyjait a hazai közönséghez. Tavalyról is több szenzációs fellépésre emlékezhetünk, ezek folytatása lesz az SBB-koncert, majd az áprilisi, háromnapos I. Get Closer Budapest Jazz Fest ugyancsak a MOM-ban.

M. A.