Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Szabadsag_vandorai

A Szabadság Vándorai

Tizennégy éve működik a Hegyvidék Sportegyesület keretei között a Szabadság Vándorai természetjáró csoport: havonta több alkalommal hosszabb-rövidebb túrákat szervez az ország különböző pontjaira, s rendszeresen tart találkozókat a Virányosi Közösségi Házban. A részletekről Sütő-Nagy Istvánt, a Szabadság Vándorai vezetőjét kérdeztük.

Milyen hagyományai vannak a természetjárásnak a tizenkettedik kerületben?

– A Hegyvidék ebből a szempontból is szerencsés helyzetben van, hiszen bővelkedik erdőkben és más természeti értékekben. Régóta kedvelt helyszíne a rövidebb kirándulásoknak, de a hosszabb túrák kiindulópontjaként is népszerű. Egyébként is bátran kijelenthető, hogy a természetjárás komoly hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. Beszédes adat, hogy tavaly volt százharminc éves a szakszövetség. Amikor a sportegyesületeket is államosították, és a központi vagy vállalati szakszervezetekre ruházták át a feladatot, szinte mindegyiknek alakult természetjáró szakosztálya. A szocialista rendszer összeomlásakor aztán az elsők közt szüntették meg ezeket a sportszervezeteket. Ez történt a MOM sportkörével is – az oda tartozó természetjárók később alapítói lettek a Hegyvidék Sportegyesületnek (HSE).

Hasonló utat járt be a Szabadság Vándorai csoport is?

– Nem teljesen. A Számítástechnikai Koordinációs Intézet Sportegyesület természetjáró szakosztálya 1969 óta működött, elsősorban az intézet dolgozói és családtagjaik részvételével, 1977-től én vezettem őket. Az egyesület 1989-es megszüntetése után a korábbi tagság jelentős részével megalakult a Szabadság Vándorai Természetjáró Szakosztály, s a Budapesti Természetbarát Sportszövetség akkori titkára, Thold Albert által szervezett Budapesti Természetjáró Kör (BTK) egyik szakosztályaként működött 1990-től. Thold Albert 2001-ben bekövetkező halála után a BTK megszűnt, a társaság azonban továbbra is együtt maradt. Mivel nem akartunk önálló szervezetté alakulni, a régi ismeretségre való tekintettel 2002-ben megkerestük a nem sokkal korábban megalakult Hegyvidék Sportegyesületet. Az akkori XII. kerületi polgármester, Mitnyan György, aki egyben a HSE elnöke is volt, elfogadta a jelentkezésünket, azzal a kikötéssel, hogy a már működő természetjáró szakosztályhoz önálló szervezéssel és gazdálkodással, csoportként lépjünk be.

A HSE-tagság mennyiben változtatta meg a működésüket?

– Programjainkat a korábbiakhoz hasonló módon szervezzük, elsősorban az országon belül túrázunk. Az évek során a társaság sokat változott, többen – főleg a fiatalabbak – elhagyták a szakosztályt, helyettük új emberek jöttek. A belépők jelentős része a nyugdíjas korosztályba tartozik, vagy már csak néhány éve van ennek eléréséig, így a túrák hossza is csökkent. Ugyanakkor több természeti és épített értéket látogatunk meg. Örömteli, hogy sokan elhozzák az unokáikat, így biztosítható a csoport utánpótlása.

Sportnak, szórakozásnak vagy szabadidős tevékenységnek tekintik a természetjárást?

– Tulajdonképpen mindháromnak! A szervezett természetjárás lényege a szabadidő tartalmas eltöltése, az egészség megőrzése a szabadban végzett mozgás segítségével. Ehhez a szakosztály, előre elkészített program alapján, rendszeres túrázási lehetőséget biztosít a tagoknak és az érdeklődő vendégeknek. A túrákat az országon belül és évente legalább egyszer a Kárpát-medencében – az utóbbi években kissé azon is túl –, változatos helyszínekre, előre meghatározott időpontokra tervezzük. A felkeresett helyek nevezetességeinek, történelmi vonatkozású érdekességeinek felfedezése a mozgás mellett egyúttal nagyszerű kulturális program is.

Milyen időközönként túráznak?

– Havonta kétszer, általában a hónap első és harmadik szombatján megyünk nyílt túrára. Kortól függetlenül minden érdeklődőt szívesen látunk, aki vállalja a fizikai igénybevételt, részese akar lenni közösségünknek, és rendelkezik a túrázásra alkalmas lábbelivel. Évente legalább háromszor, május elseje környékén, június–július fordulóján, valamint szeptember elején többnapos túrákat is tartunk. A túráink általában napi hat–tizennyolc kilométer hosszúak, a tereptől és az évszaktól függően. A pontos menetrend a Hegyvidék lapban, az Aktív Hegyvidék programjai közt is megtalálható.

Hol lehet még találkozni a Szabadság Vándoraival?

– A nyári hónapok kivételével minden hónap harmadik szerdáján klubestet szervezünk a Virányosi Közösségi Házban. Ilyenkor valaki a tagságból fényképvetítéssel egybekötött előadáson mesél a jelentősebb eseményeinkről, vagy a saját élményeiről, esetenként pedig meghívott előadó mutatja be a világ valamelyik kitüntetett pontját.

-os