Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_kedvezmenyek_segitik_a_csaladokat

Újabb kedvezmények segítik a családokat

Csökkenő személyi jövedelemadó, növekvő családi adókedvezmény, bővülő otthonteremtési támogatás, béremelés, olcsóbb ügyintézés – Fónagy János, a XII. kerület országgyűlési képviselője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón ismertette azokat az év elején életbe lépő kormányintézkedéseket, amik jelentősen segítik a családok mindennapi életét.

„2016 mindenekelőtt az adócsökkentés éve, mert csökken a személyi jövedelemadó és bővülnek a családi adókedvezmények” – emelte ki január végén megtartott sajtótájékoztatóján Fónagy János az adóváltozások kapcsán. A XII. kerület országgyűlési képviselője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az szja mértéke január elsejével tovább csökkent 15 százalékra, emellett az új lakóingatlanok és a házi sertéshús áfája is 27-ről 5 százalékra mérséklődött. Január 1-jétől 10 000-ről 12 500 forintra nőtt a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye, aminek összege 2019-ig fokozatosan, lépésről lépésre a duplájára növekszik.
Fónagy János szólt arról is, hogy a tavaly júliusban bevezetett lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-je óta még kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe. A három- vagy többgyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, emellett 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású – legfeljebb 3 százalékos – hitelt is igényelhetnek. A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedett. A kedvezményrendszert azzal is bővítette a kormány, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres mérethatárt.
A parlamenti államtitkár a bürokráciacsökkentő intézkedésekről is beszélt. Ezek célja, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen ügyeket intézni Magyarországon. A könnyebb, kényelmesebb ügyintézés érdekében a kormányablakok száma az idén 270-re bővül. Ingyenessé vált számos igazolvány – például az első alkalommal kiállított jogosítvány, a diákigazolvány, a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az egyéni vállalkozói igazolvány – kiállítása. A bürokráciacsökkentés az otthonteremtést is könnyebbé teszi, hiszen a 300 négyzetméter alatti lakóházak esetében már nincs szükség építési engedélyeztetésre.
A béremelések kapcsán Fónagy János hangsúlyozta, hogy a minimálbér bruttó 111 ezer forintra, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra nőtt. Mindez – a jelenlegi inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve – 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent a minimálbért keresők esetében. A közszférában is nőnek a fizetések: a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére a tavaly nyári 30 százalékos emelést követően január 1-jétől további 5 százalékkal nőtt, a felsőoktatásban tanítók bére 15 százalékkal lett magasabb, továbbá folytatódik a pedagógusok béremelési programja.
Kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is: január óta 43 ezer ápolónak és 18 ezer orvosnak lesz magasabb a bére, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedett, és az idén is megmarad a háziorvosoknak az elmúlt évben biztosított, 130 ezer forinttal növelt támogatás. Mindezek mellett a kormány 2016-ban megkezdi az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, ami elsőként a járási hivatalokban dolgozókat érinti.

d.