Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Husz_ev_tanc

Húsz év tánc

„Győztünk!” – kiabálta a mikrofonba négy évvel ezelőtt Levi, a Fekete István iskola diákja, amikor a Hegyvidéki Néptánc Találkozó végén a színpadra hívták a fellépőket. A fiú azóta sokat nőtt – már majdnem olyan magas, mint a tanárnője –, serényen udvarol a lányoknak, ráadásul a számtalan táncóra és a szorgalma révén egészen profi előadóművésszé vált. Egyvalami azonban nem változott: ma is ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal lép színpadra, mint ahogyan 2012-ben tette.
„Nagyon szeretek mozogni, ragaszkodom a partneremhez, de bárkit táncra perdítek, ha kell. A zene mindig felvidít, és imádok szerepelni is” – mondta a kamasz, aki társaival együtt mindig izgatottan várja a Hegyvidéki Néptánc Találkozót, amely az idén kerek évfordulóhoz érkezett: huszadszor rendezték meg.
„A próbákon úgy érezzük magunkat, mintha buliznánk. A gyerekek élvezik az órákat; könnyű dolgom van, hiszen szeretnek tanulni” – árulta el a Fekete iskola tánctanára, Orosz Diána.
Az idei találkozón az Újbudai Babszem Táncegyüttesnek, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolának, a Fekete István iskolának, az ELTE gyakorlóiskolájának, a Sashegyi Néptánc Együttesnek és a Csillagszeműeknek, valamint Kubinyi Júlia népdalénekesnek köszönhetően ismét kiváló produkciókat láthatott a közönség. A többi között sárközi ugróst, csárdást, mezőföldi játékokat, széki táncokat és palóc népdalokat is bemutattak a fellépők, akiket ezúttal is a Tündök zenekar kísért.
„A Hegyvidéki Néptánc Találkozónak hihetetlenül nagy jelentősége van, hiszen itt bemutatkozhatnak azok a gyerekek, akik délutánonként, a kötelező tanórákon túl sajátítják el a magyar folklór szépségeit. Büszkének kell lennünk arra, hogy a huszonegyedik század digitális világában a fiataloknak valami olyasmit tudunk nyújtani, ami a későbbi kor kihívásaira adhat számukra segítséget. A zene és a tánc ünnepén az örömteli közösségi élmény az, ami segít a hagyományok továbbörökítésében” – méltatta a fesztivált Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője.
A Virányosi Közösségi Ház kezdeményezésére létrehozott találkozó a kezdetek óta minden évben több száz fellépőt és nézőt vonz. Az évek során megannyi pillanat vésődött a hegyvidéki folklórkedvelők és persze a szervezők emlékezetébe.
„Érdekes visszagondolni az elsőre... Annak idején nagyon izgultunk a rendezvény sikeressége miatt – mesélte Herczeg Józsefné, a Jókai Klub és a Virányosi Közösségi Ház igazgatója. – Ma már sokkal profibban megy a szervezés, ugyanakkor mindig igyekszünk valami újat kitalálni, amivel még színesebbé tehetjük a fesztivált. Nagyon örülök, hogy életre hívhattunk egy olyan programot, ami nemcsak a hagyományőrzést segíti, de lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy megmutassák a folklórtudásukat.”
Az igazgatónő hozzátette: jövőre minden eddiginél nagyobb meglepetéssel várják a Hegyvidéki Néptánc Fesztivál népes rajongótáborát.

B. M.