Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tantermet_kapott_a_magyar_futball

Tantermet kapott a magyar futball

Nem csupán a látványos sport- és kulturális rendezvények, vagy a legmodernebb technikai vívmányokat bemutató programok miatt emlékezetesek a Diana Fesztiválok, a szervezők minden évben egy híres sportolót kérnek fel teremnévadásra. Az idén Nyilasi Tibor volt a Diana utcai iskola vendége.

Hagyományosan sokszínű rendezvénysorozattal búcsúzik a tanévtől a Diana utcai Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium. Az érdekes sport- és kulturális programok sorát felvonultató idei Diana Fesztiválon felavatták a magyar labdarúgás tantermét, amely mostantól Nyilasi Tibor nevét viseli.
Az ünnepséget megelőzően a Ferencvárossal és az Austria Wiennel három-három bajnoki címet szerző, ezüstcipős labdarúgó – aki az 1980–81-es szezonban Európában a második legtöbb gólt rúgta – a diákokkal beszélgetett. Mint elmondta, régi kapcsolat fűzi az iskolához, mindkét fia ide járt, Bálint ráadásul itt is érettségizett, így a szülői értekezletek és más programok alkalmával gyakran megfordult a Diana utcában.
Gyermekeit a sport és a labdarúgás szeretetére nevelte, hiszen nincs annál felemelőbb élmény, mint amikor egy játékos telt ház előtt kifuthat a gyepre – fogalmazott. Neki ez megadatott, aktív labdarúgóként nem egyszer 85-90 ezer ember buzdította a csapatát. Ezt az érzést pedig egyedül a sport adhatja meg az embernek.
Nyilasi Tibor arról is beszélt, hogy hit és akarat nélkül senki egyetlen sportágban sem lehet sikeres. Ez vonatkozik a tanulásra is, amit nem szabad elhanyagolni – ő ezért tartotta fontosnak, hogy elvégezze a Testnevelési Főiskolát.
Gyerekkorában a népligeti pályák még leginkább „libalegelőre” hasonlítottak, ami első hallásra borzasztónak tűnhet, azonban Nyilasi szerint rengeteget adott nekik. Hiszen a labdarúgást bárhol el lehet sajátítani, ám a legjobb tanítómester – legalábbis ifjú focistaként – mégiscsak a grund, ahol télen, nyáron, sárban vagy napsütésben pattog a labda, a kicsik pedig játék közben leshetik el a nagyobbaktól a cseleket, a fineszes mozdulatokat.
A volt labdarúgó úgy látja, éppen ez az élmény hiányzik a mai magyar játékosokból. Nehezebben megy a cselezés, mert nincsenek meg az egészen fiatal korban berögzült mozdulatok, nem úgy, mint a mai világsztároknál, Messinél, vagy Suareznél. Rajtuk látszik, hogy gyerekként szinte az utcán tanulták meg a játék alapjait. Őket hozta fel jó példaként a hetvenszeres válogatott labdarúgó, aki azzal az útravalóval búcsúzott a diákoktól, hogy higgyenek magukban, és dolgozzanak meg a vágyaikért, mert csak így lehet eredményt elérni az életben.

m.