Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_japan_tempura_titka1

A japán tempura titka

A történet szerint valamikor az 1500-as évek közepén egy eltévedt hajó Makaó helyett egy kis japán szigeten kötött ki, és partra szállt belőle néhány portugál tengerész. A kezdeti gyanakvás után a helyiek azonnal megbarátkoztak velük, amikor elkészítették a peixinhos da horta nevű ételüket, ami annyit jelent: apró halacskák. Ez kétségtelenül hasonlított az apró halakra, de zöldbabból készült.

Főzés közben többször elhangzott a tempura szó, ami a negyvennapos nagyböjti időkre utaló kifejezés lehetett (a szó latin eredetű, az ad tempora cuaresma jelentése: a nagyböjt idején). A portugálok, keresztények lévén, lehet, hogy éppen böjt idején szálltak partra, és ezzel igyekeztek magyarázni a szerény fogást, vagy csak egyszerűen arra utaltak, hogy ilyet esznek a böjti időszakban.

Tény, hogy a japánoknak rögtön megtetszettek a ropogós falatok, és nyomban meg is honosították. A tempura mára tipikus japán fogásként ismert az egész világon.

A tempura lényege, hogy mindenféle zöldséget – répa, paprika, gomba, káposzta, sütőtök, hagyma, cukkini stb. –, vagy garnélarákot, halat, csirkehúst palacsintaszerű tésztába mártanak, és azonnal forró, bő olajban kisütnek. A tésztához mindössze liszt, tojás, jéghideg víz és só szükséges.

A titok abban rejlik, hogy egészen hideg, jégkockadarabokkal lehűtött vizet kell adni a sóval elkevert liszthez, ettől a sütés után a kéreg finom, ropogós lesz. A tésztához néhol adnak még tojást, sütőport is. A tempurázott alapanyagokat lehet önmagában enni, vagy valamilyen ízes mártással, majonézzel, aioli mártással tálalni, de rizs mellé is illik, és alkalmasint levesbetétként is szolgálhat.A_japan_tempura_titka1

 

Szezámos spárgatempura

70 dkg szólóspárgát megtisztítunk, ujjnyi darabokra vágjuk. Mindegyikbe egy-egy fogvájót szúrunk, majd elkészítjük a mártást. 2 evőkanál vörösborecetet, fél citrom levét, 4 evőkanál édes fehérbort, 2 kiskanál szójamártást (készen kapható), 4 evőkanál mustárt, 2 kiskanál cukrot, 2 kiskanál curryport összekeverünk. Egy chilipaprikát hosszában félbehasítunk, a magházát kikaparjuk, a húsát apróra vágjuk. Egy darabka friss gyömbért meghámozunk, lereszeljük, és mindkettőt a mártásba keverjük.

A tésztához 10 dkg lisztet, 2 tojást 2 dl jéghideg vízzel (esetleg tejjel), csipetnyi szódabikarbónával összekeverünk, megsózzuk. A fogvájónál fogva a spárgadarabokat beleforgatjuk, majd a szezámmagba hempergetjük. Végül közepesen forró olajban aranysárgára sütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. A gyömbéres mártásba mártogatva az igazi!A_japan_tempura_titka2

(pákozdi)