Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_mindennapok_resze_lett_a_szemetszedes2

A mindennapok része lett a szemétszedés

Az idén is bekapcsolódott a Hegyvidék a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért hulladékszedési akcióba. A környezeti fenntarthatóságot is segítő program keretében a Hegyhát út mellett takarítottak a kerületiek, a munkából Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester is kivette a részét.
Egy „régi-új” helyszínt tisztítottak meg az önkéntesek, mivel a szóban forgó fás, bokros területen már többször szervezett szemétszedést az önkormányzat. Méghozzá sikeresen, mert egyre kevesebb ott a hulladék – habár így is a kelleténél több gyűlt össze a mostani, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szervezésében tizenkettedik alkalommal meghirdetett akció során.
„Tény, hogy a Hegyvidék a főváros legzöldebb kerülete, az itt élők pedig komolyan veszik ezt az adottságot, és sokat tesznek azért, hogy így is maradjon. Óvják a természetet, mindig sokan jönnek el a különböző környezetvédelmi akciókra, legyen az önkormányzati vagy társadalmi lakossági kezdeményezés. Így aztán a kisebb-nagyobb helyi közösségek, cégek rendszeresen szednek szemetet” – foglalta össze a tapasztalatokat Fonti Krisztina, hozzátéve, hogy ettől függetlenül, sajnos, akadnak problémák a köztisztaság terén. Például azért, mert az utóbbi években több száz hulladékgyűjtőt szerelt le a főváros a kerületben, és manapság perceket kell gyalogolni, hogy találjunk egyet.A_mindennapok_resze_lett_a_szemetszedes1Hasonlóképpen bajok vannak a szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel, amiket előszeretettel használ a lakosság, ám nem megfelelően zajlik az ürítésük. Emiatt rendszeresen előfordul, hogy rendezetlen a környezetük, de amiatt is, mert egyesek nem oda való hulladékot raknak le mellettük, egyfajta lomtalanítóként kezelik – mondta az alpolgármester.
Pokorni Zoltán egy érdekes folyamatra hívta fel a figyelmet. A Hegyvidéken tíz-tizenkét éve még nagyon sokan regisztráltak a TeSzedd! programra, néhány éve már jóval kevesebben, az idén pedig senki: „Ezen szomorkodnunk kellene, mégsem tesszük. Valójában azért nem regisztrálnak, mert év közben tucatnyi önkéntes csoport és szervezet szed szemetet a kerületben. Tehát nemcsak egy kitüntetett napon, hanem folyamatosan. Azt lehet mondani, hogy tizenkét év alatt a TeSzedd! a mindennapjaink része lett. A hétvégi szemétszedés nem ünnepnap, hanem mindennapi gyakorlat, és ez így van jól!”
A polgármester arról is beszélt, hogy ebből a folyamatból az önkormányzat is kiveszi a részét, koordinálja az önkénteseket, sőt külön munkacsoportot hozott létre a szemétgyűjtésre. Évente 2500 köbméternyi hulladék gyűlik így össze az erdőkből és a közterületekről. „Ha ebből egy méter széles oszlopot építenénk, akkor az kilencszer magasabb lenne az Eiffel-toronynál” – érzékeltette a mennyiséget Pokorni Zoltán, kiegészítve ezt azzal, hogy az utóbbi öt évben 90 tonna veszélyes hulladék gyűlt össze a lakossági programok során.A_mindennapok_resze_lett_a_szemetszedes2A szemétszedésen szintén részt vevő Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a hegyvidékivel együtt 2373 helyszínen több mint 108 ezer önkéntes szedett szemetet országszerte. „Az illegális hulladéklerakás rossz a gazdaságnak, a látvány kellemetlen a szemnek, káros a környezetre, és az egészségünket is rombolja” – sorolta a szervezett szemétszedés indokait az államtitkár, majd Antoine de Saint-Exupéryt idézte, aki A kis hercegben ezt írta: „Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is.” És ha rendet tettünk – fűzte hozzá Raisz Anikó –, akkor ezt a rendet őrizzük is meg!

MM.