Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Monspart_Saroltara_emlekeztunk2

Monspart Saroltára emlékeztünk

Ajkától Debrecenig, Kecskeméttől Balatonboglárig hazánk számos pontjáról érkeztek futók és gyaloglók a Normafához, hogy közösen róják le tiszteletüket a három évvel ezelőtt elhunyt Monspart Sarolta emléke előtt. A Hegyvidék díszpolgára címmel is kitüntetett tájfutó-világbajnok élete legnagyobb részét az egészségmegőrzés, a futás és a gyaloglás népszerűsítésének szentelte.

„Ezek az esőcseppek talán Saci könnyei, amelyeket a meghatottságtól hullat a mennyországból – fogalmazott Monspart Zsolt, aki köszönetét fejezte ki, amiért a borús időjárás ellenére is sokan eljöttek a nővére tiszteletére tartott megemlékezésre a Normafához. – Saci a gyaloglók jó pásztora. Rengeteg energiát és időt áldozott az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat elindítására. A gyaloglók élére állt, fáradhatatlanul szervezett edzéseket, hirdette az időskori mozgás élményét, lelkesített és buzdított. Az alapítvány célja továbbvinni Saci szemléletmódját, gazdag szellemi örökségét, és segíteni a minőségi időskori évek megélését. Ehhez a rendszeres mozgáson és a kiegyensúlyozott táplálkozáson keresztül vezet az út” – tette hozzá Monspart Sarolta testvére, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi alelnöke.Monspart_Saroltara_emlekeztunk2„Saci úgy él az emlékezetemben, mint egy varkocsos, szőke lány, aki átfut a réten. Ma is így látom őt. És akkor is így láttam, amikor példát mutatott arról, hogy miként kell túlélnünk a nehézségeket” – mondta Meskó László, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.
„Három évvel ezelőtt hunyt el Monspart Sarolta, a Hegyvidék díszpolgára. Ő volt az első nem skandináv tájfutó-világbajnok, és ő volt az első nő, aki három órán belül teljesítette a maratoni távot – emlékeztetett Fonti Krisztina alpolgármester, aki személyesen ismerte a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett Monspart Saroltát. – Büszkén mondhatom, hogy jóban voltunk, és ez számomra nagy megtiszteltetést jelentett. Miután a betegsége miatt be kellett fejeznie aktív sportolói pályafutását, az életét az egészségmegőrzés, a futás és a gyaloglás népszerűsítésének szentelte. Nagyon sokan köszönhetik neki, hogy a rendszeres mozgás az életük részévé vált.”
A Hegyvidéki Kulturális Szalon gyaloglóklubját is Monspart Sarolta vezette, nagy odaadással. „Saci és a klub tagjai nem is találhattak volna szebb és jobb helyet az aktív sportolásra a mára teljesen megújuló Normafánál – folytatta az alpolgármester. – Saci hivatásának tekintette, hogy segítsen az időseknek mindennapi rutinná tenni az egészséges életmódot és a rendszeres testmozgást. Nem véletlen, hogy ebben is egymásra találtunk, hiszen az önkormányzati feladataink között is kiemelten kezeljük az idősgondozást, aminek fontos része, hogy segítsük az időseket aktivitásuk megőrzésében és abban, hogy kisebb-nagyobb közösségekben tölthessék a napjaikat.”Monspart_Saroltara_emlekeztunk1Fonti Krisztina 2019-ben a hegyvidéki közösség nevében javasolta díszpolgárnak Monspart Saroltát. „Mindannyian hálásak lehetünk neki azért, amit értünk tett – zárta gondolatait. – Nekünk nincs más dolgunk, nincs más felelősségünk, mint hogy megőrizzük a tőle kapott tudást, továbbadjuk az ő egyedülálló példáját mindenkinek, és hogy emlékezzünk rá – az ő példamutató életére.”
Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár 1983 nyarán az első évét fejezte be a gimnáziumban, amikor a kezébe akadt a Nagy visszatérések című könyv, aminek a borítóján Monspart Sarolta is szerepelt. „A róla szóló fejezet olvasása közben szembesültem először azzal az akaraterővel, amit ő képvisel – mondta a politikus az ünnepségen. – Szakmai pályafutásom egyik legmeghatározóbb élményeként emlékszem arra, amikor találkozhattam vele.”
A helyettes államtitkár a generációk közötti együttműködés fontosságáról is beszélt: „Egy tavalyi konferencián először neveztük meg az időseket mint a társadalom rejtett erőforrásait. Ebbe az irányba próbálunk gondolkodni a családpolitikában, és továbbmenni a különböző támogatásokkal is.” Hozzátette, hogy a gyaloglással a szépkorúak nemcsak a saját testi és lelki jóllétükért tesznek jót, hanem Monspart Sarolta szellemi hagyatékát is megőrzik.Monspart_Saroltara_emlekeztunk3Feledy Péter, Monspart Sarolta özvegye azt a napot idézte fel, amikor megismerte leendő feleségét: „Kezdő televíziósként felhívtam telefonon, majd megbeszéltük, hogy bejön a Szabadság téri épületbe. 1974. március 16-a volt... Akkor ugyanúgy esett, mint az idén. Pont ebben az esztendőben volt a találkozásunk ötvenedik évfordulója...”
Monspart Sarolta fia, Feledy Botond, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi elnöke zárásként a megbonthatatlan kötelékekről szólt: „Sacinak két családja van, a futók és a gyaloglók, valamint mi, Monspartok és Feledyk. Az, hogy az eső ellenére is annyian vagyunk, mint tavaly, mutatja, hogy az emberek számára még mindig ugyanannyira fontos Monspart Sarolta emléke, mint nekünk, vér szerinti hozzátartozóinak.”

BM.