Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Magunkhoz_veszunk_egy_darabot_a_muveszetbol1

„Magunkhoz veszünk egy darabot a művészetből”

A kör és a négyzet alapformák, mindkettő számos értelmezési lehetőséget kínál. Ezekből látható jó néhány a Kortárs-Modern Art Alkotó Kör amatőr tagjainak kiállításán a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Festeni, képzőművészetet tanulni sohasem késő – ezt hirdeti a hegyvidéki Kortárs-Modern Art Alkotó Kör, amelyben amatőr művészetbarátok kapnak lehetőséget tehetségük kibontakoztatására. Mert – ahogy a programot vezető dr. Schmidt Éva Piroska vallja – mindenkiben ott van a talentum. Ezt támasztja alá a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megnyílt A kör és a négyzet kapcsolata című tárlat, ami a legutóbbi kurzus anyagából válogat.
A megnyitón dr. Schmidt Éva Piroska elmondta, hogy negyvenöt évig élt Kelet-Berlinben, a híres Humboldt Egyetemen végzett, és ott tanított mint művésztanár. A rendszerváltás után a kelet-németek nehéz helyzetbe kerültek, sokan elveszítették a munkájukat, a pedagógusoknak újra kellett pályázniuk az állásukra. Ezért is indítottak el a férjével különböző kezdeményezéseket: kreatív centrumot alapítottak, dolgoztak ifjúsági börtönben, drogprevenciós intézményben. Mindenhol a művészeteket, a festészetet, a rajzot tanították.Magunkhoz_veszunk_egy_darabot_a_muveszetbol2Magyarországra hazatérve, már nyugdíjasként, a feladatot keresi. Festőműhelyt hozott létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, tudását a Trefort iskolában is kamatoztatja. Mint fogalmazott, a legfontosabb, hogy idősebb korban se unatkozzunk, „legyen tele az ember naptára”. Ezért is alapította meg a Kortárs-Modern Alkotó Kört, amely a Hegyvidéki Kulturális Szalonban talált otthonra. A közösség tudást, motivációt kínál, ezzel hozzájárulva a tehetség kibontakozásához.
„A kör és a négyzet helyett mondhatnánk azt is, hogy egy nő és egy férfi. Amikor ebből a szemszögből tekintünk a kiállított képekre, máris újabb válaszokat kapunk kérdéseinkre” – mondta a művésztanár festőművész, aki úgy látja, nagyszerű alkotások születtek. Értéküket növeli, hogy a kör tagjai csupán kéthetente egyszer találkoztak, akkor kaptak biztatást, tanácsokat, segítséget a megvalósításhoz. A „fél szavakból” pedig csodálatos, teljes munkák születtek.
A tárlat bizonyítja, hogy mindenki tud alkotóként gondolkodni, és megtalálni az önkifejezés megfelelő eszközeit – folytatta. – Ilyenkor magunkhoz veszünk egy darabot a művészetek világából. Felfogjuk, hogy egy vonal, a kör, a háromszög, a négyzet mire képes, mit lehet belőlük csinálni. És kell a bátorság, hogy ne féljünk ezeket alkalmazni, merjünk rajzolni.
„Nálunk nincs zsűrizés, értékelés, csak kreatív folyamatok vannak. Ezek fejlesztik a kommunikációt, növelik az önbizalmat, amire az élet valamennyi területén nagy a szükségünk. Büszke vagyok valamennyi tagunkra, hiszen meg merték valósítani önmagukat” – zárta szavait a kurzusvezető.
Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester szerint a kiállítótérben látható képek mutatják meg nekünk, mennyire erős ez a közösség. Pedig a szalon létrehozásakor volt némi kétely, lesznek-e elegen, akik majd megtöltik.
„Szerencsére lettek! Köztük van az alkotókör is, amelynek vezetői öt évvel ezelőtt azt mondták: mindenkiben benne van a talentum, az önkifejezés igénye. Ehhez ad teret a szalon, amit a hegyvidéki közösségek töltenek meg tartalommal. Az egymás iránti szeretet, elfogadás, tisztelet jelenik meg itt – nem vitás, hogy ez volt a legjobb beruházás, amit az önkormányzat a Városháza téren létrehozhatott” – mondta Kovács Lajos, aki bízik abban, hogy az alkotókör munkája folytatódik, és megmarad az önmegvalósítás lendülete, öröme.

 

sm.

 

A kiállítás április 18-ig látogatható a Hegyvidéki Kulturális Szalon (XII., Törpe utca 2.) emeleti termében. A bemutatott alkotások a helyszínen megvásárolhatók.