Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mikor nem lehet tüzet gyújtani a kerületben?

Időről időre halljuk a hírekben, hogy általános tűzgyújtási tilalom vagy országos tűzgyújtási tilalom van. De vajon mit jelent ez nekünk, akik olyan városrészben élünk, amit erdő vesz körül? A kerti grillezés is tilos ilyenkor, vagy csak a kerti hulladékok égetése? És vajon jogosan fenyegetőzik a szomszéd, hogy kihívja a hatóságokat?

A tűzgyújtás legszembetűnőbb és súlyosan egészségkárosító hatása a füst, amely néha kiterjedt településrészeket borít be. A tűzgyújtási tilalom elsősorban az erdők védelmében született intézkedés, és a nagyobb erdőtüzeket hivatott megelőzni. A hazai esetek ugyanis szinte kivétel nélkül emberi hanyagság, mulasztás vagy szándékos gyújtogatás következményei. A ritka kivétel a villámcsapás okozta tűz, ami azonban tényleg csak elvétve fordul elő.

Mivel az elsődleges cél az erdők védelme, ezért a tűzgyújtási tilalmat az erdőket is felügyelő agrárminiszter rendeli el megyénként vagy országosan. Erre legnagyobb valószínűséggel a téli hóolvadás után és a nyári szárazság idején van szükség, amikor az erdők állapota és az időjárási körülmények is könnyűvé tennék a lángok terjedését.Mikor_nem_lehet_tuzet_gyujtani_a_keruletben

Tűzgyújtási tilalom idején – semmilyen céllal! – nem szabad tüzet gyújtani az erdőkben, fasorokban, fásításokban és azok 200 méteres környezetében. A tilalom annak feloldásáig tart, ám ez az időpont általában nem kerül be a hírekbe, ezért sokan gondolják, hogy szinte folyamatosan érvényben vannak a korlátozások.

Arról, hogy egy adott napon van-e tűzgyújtási tilalom, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által üzemeltetett információs honlapon lehet utánanézni (https://portal.nebih.gov.hu/tuzgyujtasi-tilalom). A naponta frissülő térkép megtalálható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság portálján is (https://katasztrofavedelem.hu/55/tuzgyujtasi-tilalom-terkep). Budapesten az idén április 10-től május 25-ig volt érvényben tűzgyújtási tilalom, ami majdnem kétszer olyan hosszú idő, mint a megelőző év két időszaka együtt.

A XII. kerület része a Normafa és környékének rekreációs erdeje, így itt különösen fontos a tűzbiztonság fenntartása. Tűzgyújtási tilalom idején a parkerdő tűzrakásra kijelölt helyein sem szabad tüzet rakni, ami – ha fegyelembe vesszük, hogy egy kellemes nyári estén csak az Anna-réten két-három tábortűz is ég – nem üres korlátozás.

Az országos vagy megyei tűzgyújtási szabályozástól részben függetlenül a hegyvidéki kertekben keletkező lomb elégetésére az általános szabályozás szerint akkor van lehetőség, ha erre az önkormányzat rendeletben, a levegőminőségi szempontokat is figyelembe véve ad engedélyt. A ma még hatályos szabályozást jövő évtől országos szigorítás váltja, amely mindenütt és minden időszakban törvényileg tiltja meg az avar- és kertihulladék-égetést.

Ez a tiltás nem vonatkozik a kerti grillezésre, sütésre, főzésre. Ezekben az esetekben csak az a feltétel, hogy a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A teraszokra egy másik korlátozás vonatkozik: kizárólag elektromos készülékkel lehet grillezni, a faszenes változatok nem használhatók. Összességében tehát nem kell azonnal rosszra gondolni, ha szabad tűzön sülő hús illatát érezzük, de az őszi lombégetés az orrfacsaró és zárt ablakokon is beszivárgó szag kellemetlenségén túl szabálytalan is.

Szabadtéri tűzgyújtás esetén – akár erdőben, akár kertben történik – fontos alapszabály, hogy a tűzrakó hely környezetét meg kell tisztítani az éghető anyagoktól, avartól. Oltóanyagot kell előkészíteni, amely a kertben praktikusan egy vödör víz lehet, az erdőben pedig egy kupac lehetőleg nedves talaj. Nemcsak a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a parazsat és a még forró hamut sem.Mikor_nem_lehet_tuzet_gyujtani_a_keruletben2

Ha váratlanul feltámad a szél, akkor el kell oltani a tüzet, nehogy bajt okozzon a messzire szálló zsarátnok. A szabályok megszegése tízezertől akár több millió forintig terjedő büntetést vonhat maga után – ami az erdőkben keletkező kárhoz képest tulajdonképp elenyészően szerény összeg.

(Barta)