Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Séta és tánc a demenciával élőkért

A demencia, vagy elbutulás az agyi sejtek elvesztésével járó mentális neurológiai betegség. Több fajtájából a leggyakoribb az Alzheimer-kór, amelynek szeptember 21-i világnapján támogató közösségi rendezvényt szervezett a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodája.

Szeptember az Alzheimer-kór hónapja, szeptember 21-e pedig a világnapja. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, két éve az Alzheimer Cafék is meghirdetnek különböző programokat ebből az alkalomból, amelyekhez most először a Hegyvidék is csatlakozott.
Az idén létrehozott Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodája a Hegyvidéki Kulturális Szalonnal közösen, Fonti Krisztina alpolgármester védnökségével, sétát és örömtáncot hirdetett. Ezzel igyekeztek ráirányítani a figyelmet a betegséggel küzdőkre és családtagjaikra, egyben tudatosítani, hogy az egész társadalmat érinti ez a probléma, amelynek a megoldása széles körű összefogást igényel.
A demencia gyógyíthatatlan, súlyos betegség, az öregedéssel pedig egyre nő a kockázata. Az Alzheimer-kór okozta demencia ráadásul szélsőséges hangulatváltozásokkal, agresszivitással járhat, és ez még jobban megviseli a beteget ápoló hozzátartozókat, hiszen a demenciával élők ellátása szinte teljesen a családra marad, ami 24 órás feladatot jelent. Az Alzheimer-napra meghirdetett rendezvény mindezeken kívül arra is emlékeztetett, hogy a demencia bárkit utolérhet, és bárkinek a családjában megjelenhet.Seta_es_tanc_a_demenciaval_elokert1A figyelemfelhívó program a Sirály sétányon vette kezdetét, ahol Monspart Sarolta, a Hegyvidék díszpolgára egy könnyű bemelegítéssel mozgatta át a résztvevőket – nem csak a rájuk váró gyaloglás miatt. Sokkal inkább a példamutatás volt a cél, hiszen a demens emberek életminősége jelentősen javítható mozgással is.
Így már feltöltődve indulhatott a menet, amelyhez séta közben az érintettek, a kulturális szalon és a szociális központ munkatársai, valamint a kerületi szeniortánccsoport tagjai mellett szimpatizánsok is csatlakoztak. Többek kezében lila lufik voltak, ez a szín ugyanis az Alzheimer-kór nemzetközi szimbóluma.
Az egyre növekvő létszámú csapatot Kocsis Judit köszöntötte a Hegyvidéki Kulturális Szalonnál. A Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodájának vezetője elmondta, hogy a hagyományteremtőnek szánt rendezvény előrevetíti azt az együttműködést, amiben a szándékok szerint más intézmények is szerepet vállalnak majd. Annál is inkább szükséges a közös fellépés, mert a társadalom folyamatosan öregedik, egyre kevesebb gyerek születik, egyre több az idős ember, és 2050-re nem lesz olyan család, amelyik ne lenne érintett a demencia valamilyen formájában. Különösen igaz ez a XII. kerületre – a demencia iroda éppen azért alakult meg, hogy segítő kezet nyújtson a rászorulóknak.Seta_es_tanc_a_demenciaval_elokert2„Senki sincs egyedül, ezt szeretnénk tudatosítani minden érintettben. Ebbe az is beletartozik, hogy megpróbáljuk kicsit kizökkenteni a mindennapokból az ápolást magukra vállaló rokonokat, szórakozási, pihenési lehetőségeket nyújtunk számukra. Természetesen ugyanígy szem előtt tartjuk a szakmai támogatást, a tudásátadást és a tapasztalatcserét” – beszélt az iroda céljairól Kocsis Judit. A világnaphoz kapcsolódva megemlítette, hogy az Alzheimer-kór tünetei némiképp mások, mint az általánosságban demenciának nevezett kórkép. Közös bennük a memóriazavar és az ego elvesztése, ami rendkívüli terheket ró a környezetre, sokszor stigmatizáláshoz vezet.
Druskóczi Tünde, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője röviden bemutatta az intézmény munkáját. Kiemelte, hogy gondoskodnak a betegekről, segítik a családokat és az egyedülállókat. A törvényben előírt feladatokon túl számos önként vállalt szolgáltatást nyújtanak. Ilyen a nagy sikerű Szépkorúakért a Hegyvidéken program, vagy az idősek szállításának megszervezése az egészségügyi intézményekbe. A családtagoknak mentális erőt is adó demencia iroda feladatai közé tartozik a kerületi erőforrások felkutatása, összekapcsolása a közös ügy érdekében.
Monspart Sarolta a tőle megszokott lendülettel kijelentette, hogy márpedig mindenkinek gyalogolnia kell, mert az erőt ad, megdolgozza az összes izmot, javítja a fizikai és szellemi kondíciót! Különösen fontos azoknak, akik betegeket ápolnak, és persze jót tesz a demenciával küzdőknek is. „Csak meg kell fogni egymás kezét, és nekiindulni. A gyaloglás legyen része annak a napi legalább fél órának, amit mozgásra szánunk!” – tanácsolta a korábbi tájfutó-világbajnok.
Mielőtt elkezdődött volna az örömtánc – ennek érdekessége, hogy pontban öt órakor az ország számos pontján ugyanezt tették az Alzheimer-nap résztvevői –, Tóth Krisztina Apollónia táncoktató szólt néhány szót a tánc egészségvédő erejéről. Mint mondta, a tánc 76 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, remek kardiomozgás, és trenírozza a szellemet is, hiszen meg kell tanulni, majd alkalmazni a lépéseket. Sajnos a járványhelyzet a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott örömtáncórákra is hatással van, ám annak sem kell lemondania erről az élvezetes mozgásformáról, aki inkább otthon maradna: a www.elmenytanc.hu oldalon online is lehet táncot tanulni és persze táncolni.

MM.