Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Orbánhegyi Óvoda

Óvodavezető: Matisz Lászlóné

Székhely: 1126 Budapest, Orbánhegyi út 3/a

Telefonszám: 214-8245, 06-70/377-7779
Tagóvoda: 1126 Bp., Kiss János altábornagy utca 31–33/a

Telefonszám: 06-70/337-2915

E-mail: orbanovi@gmail.com

Honlap: www.orbanhegyiovoda.hu


Csoportok száma: 4 + 4

Csoportlétszám: 25


Bizalom, szeretet, családias légkör – ez az Orbánhegyi Óvoda mottója. Az Orbánhegyi egy székhelyóvódából és egy tagóvodából álló közösség. Mindkettő központi helyen, a Németvölgyben található, és bár könnyen megközelíthetők, elhelyezkedésükből adódóan igazi zöldövezeti minőséget nyújtanak.
A székhelyóvoda az Orbánhegyi útról egy szolgalmi úton keresztül érhető el, az épületet nagy, füves, parkosított kert, sok örökzöld növény és fa, valamint minden igényt kielégítő játszóudvar veszi körül. Rossz idő esetén a mozgásos programok a korszerűen felszerelt, tágas, emeleti tornateremben kapnak helyet. Nagy választékban állnak rendelkezésre a szükséges játszóeszközök, amik lehetőséget biztosítanak a gyerekek változatos fejlesztéséhez.Orbanhegyi_OvodaA Beethoven utca felől elérhető Kiss János altábornagy utcai tagóvoda 2015. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. A minden szempontból korszerű létesítmény tágas, világos, vidám hangulatú belső terekkel és egy nagy tornateremmel rendelkezik.
Fejlesztőpedagógus, zenetanár és utazó rendszerben logopédus is foglalkozik a gyerekekkel. Az intézmények pedagógiai programja azonos, ám a helyi sajátosságokat igyekeznek kidomborítani az óvodákban.
„Minden gyermek egy egyedülálló csoda, akinek vannak jó és kevésbé jó tulajdonságai. Segítenünk kell abban, hogy pozitív jellemvonásainak erősítésével visszatérő sikerélményhez jusson. Elsődleges szempont, hogy jól érezze magát az óvodában. Testi, lelki, szellemi szükségletét elégítse ki a megismerési folyamat, és elmélyülhessen a cselekvésben. Ezért fontos a játékosság, a cselekedtetés, a felfedezés és a motiváció. Önként vegyen részt a tevékenységben, azonosuljon a feladattal, akkor tekinti könnyen a magáénak. Mi ebben hiszünk, ezért dolgozunk” – beszélt az óvoda nevelési elveiről Matisz Lászlóné intézményvezető. Hozzátette, hogy pedagógia tevékenységükben különös hangsúlyt kap az egészséges életmód, az érzelmi nevelés és a szocializáció, a környezet megismerése, megszerettetése és megóvása.
Arra törekednek, hogy a gyerekekben kialakuljanak azok a helyes magatartásformák és értékek, amiket később kamatoztatni tudnak. Az, hogy igényük legyen az egészséges életre, vagy a környezet védelmére. Ez utóbbit segíti az óvodák zöld környezete, ahol folyamatosan nyomon tudják követni a természet változásait, a növények fejlődését.
Az óvoda arculatának fontos részei a hagyományok és az ismétlődő programok. Ilyen a tanévkezdést követően a szülőkkel közös tábortűzgyújtás, az ősszel és tavasszal együtt elvégzett kertszépítés, valamint a Mihály-napi vásár, amelyen a saját készítésű ajándékokért mondóka, ének vagy vers a fizetség.Orbanhegyi_Ovoda2Minden évben ellátogat a Mikulás az Orbánhegyi Óvodába; az adventi időszakban a szülőkkel közösen barkácsdélutánon vesznek részt a gyerekek, a népi hagyományokat felelevenítve. Farsangkor egy-egy kedvenc mese dramatizálásával teszik még vidámabbá az ünnepet, majd a télbúcsúztató rendezvény a kiszebábégetéssel zárul.
Húsvétra a szülőkkel együtt különböző technikákkal tojásokat festenek. A családi sportnapon csapat- és sorversenyeken mérhetik össze képességeiket a játékokban részt vevők. Bensőséges ünnepségen köszöntik az édesanyákat, és búcsúztatják az iskolába távozókat. A tanév végén a régi óvodások egy rövid hangversenyt adnak jelenlegi társaiknak.
A tartásjavító torna, a foci- és néptáncfoglalkozás, valamint az úszásoktatás segíti az óvodások egészséges fejlődését. Mivel az alapító okirat lehetővé teszi az enyhe mozgássérült gyerekek integrált nevelését, így előttük is nyitva áll mindkét óvoda kapuja, miként a táplálékallergiások számára is biztosított az ellátás.Orbanhegyi_Ovoda3