Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Babafészek az apró hősöknek

Orvosi textilből készült plüss ölelő kezek, ultrahangsapkák, speciális babatámasztók és koraszülött-babaszemüvegek találhatók abban az 1,4 millió forint értékű adománycsomagban, amelyet a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak koraszülöttosztálya kapott. A költségeket felajánlásokból és plüssjátékok jótékonysági árveréséből fedezik az adományozók.

Magyarországon évente nagyjából 9000 koraszülés történik, tízből egy család érintett. A kis súlyú babák különleges kórházi ellátást igényelnek, életüket szüleik védelmet nyújtó karjaitól távol, egy inkubátorban kezdik. Azért, hogy ez az életszakasz minél rövidebb ideig tartson, és a kicsik számára a lehető legkevésbé legyen nehéz, az Alapítvány az Alapítványokért keretében működő Plüss Kommandó „Koraszülött Hadműveletet” indított: az anyaméhet imitáló úgynevezett babafészkeket adományoznak a hazai koraszülött intenzív osztályoknak.
A magyar fejlesztésű, egyszerű, ám rendkívül ötletes eszközcsomag nagymértékben segíti az inkubátorba kényszerülő babák fizikai és idegrendszeri fejlődését, könnyebben elviselhetővé teszi a kórházban töltött időt. Olyan környezetet teremt, ami egyrészt a méhen belüli állapotokat, másrészt az anya nyugtató, védelmező közelségét, törődését is megpróbálja pótolni. A koraszülöttek ugyanis az ideálisnál korábban jönnek a világra, és jó darabig nem érintheti meg, ölelheti magához, szoptathatja őket édesanyjuk.
Erről is beszélt a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak koraszülöttosztályán rendezett átadón az ötletgazda és tervező, Nyikla Ildikó, aki személyes motivációjáról elmondta, hogy kislánya koraszülöttként jött a világra. Ezért döntötte el, hogy megpróbál segíteni a koraszülötteken, „az apró hősökön”. Így jött létre a babafészek-koncepció, aminek a megvalósításához a Semmelweis Egyetem szakembere, dr. Nádor Csaba főorvos és Chonjo Diána nővér nyújtott segítséget.Babafeszek_az_apro_hosoknek„A fészek megnyugtatja a kicsiket, akik folyton keresik a helyüket a számukra idegen inkubátorban. A plüss ölelő kezek úgy óvják őket, mint az édesanyjuk, a J alakú támasztó a köldökzsinórt helyettesíti, a felül nyitható sapka pedig azért fontos, mert ultrahangozáskor nem kell levenni” – sorolta az eszközök előnyeit Nyikla Ildikó.
Az adományozók – a csomagokat a támogatói aukciókat szervező Alapítvány az Alapítványokért és a CsodaCsoport Alapítvány közreműködésével az eszközöket megálmodó Nyikla Ildikó és a babaruházatot gyártó Happsy adta át – mintegy 17 millió forint értékben tudták segíteni a koraszülöttosztályokat országszerte eddig tizenöt kórházban, és már csak tíz olyan intézmény van, ahová nem jutottak el. Jótékonysági webshopot nyitottak, a www.plusskommando.hu oldalon licitálni is lehet az erre a célra felajánlott játékokra. A babafészkeken kívül szeretnének életmentő gépeket és fénykabátokat is adni mind a huszonöt kórháznak. Ehhez viszont további támogatókra, adományozókra van szükség – emelte ki Nyikla Ildikó.
„A tizenkét ágyas osztályunkon jelenleg tíz babát gondozunk, vannak köztük súlyos állapotban lévők is. Évente háromszáz koraszülött kerül az osztályra” – mondta az adományátadáson dr. Princzkel Erzsébet, a János kórház Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezető főorvosa. Mint hozzátette, a fészkek és a kiegészítők megkönnyítik az orvosok és a nővérek munkáját, segítségükkel javul a picik légzése, szabályosabbá válik a szívverésük, és láthatóan jobban érzik magukat.

M.