Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A hegyvidéki örmények egy éve

A koronavírus-járvány miatt több hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatás is elmaradt. Hegedüs Annamária, a Budapest XII. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elküldte beszámolóját 2020-as programjaikról, ennek összefoglalóját olvashatják az alábbiakban.

Noha 2020 nem a rendezvények éve volt, azért nem maradtak érdekes események nélkül a hegyvidéki örmények. Márciusban, még a járvány első hulláma előtt Horváth Zoltán tartott képes előadást Erdély örmény eredetű látnivalóiról – számtalan eldugott, alig ismert emlékről –, a tavaszi karanténidőszak után pedig az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület klubjának két nyári programját szervezte meg a XII. kerületi örmény önkormányzat. A júliusi vendég Paor Lilla, a Hatoscsatorna televízió tulajdonosa és műsorvezetője volt, míg augusztusban Bartha Gabó Kert és étel címmel a kertészkedés, növénytermesztés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

A nyár végén az örmény közösség tagjai a Bács-Kiskun megyei Soltvadkertre kirándultak, ahol felkeresték az örmény gyökerű Lukács Antal (1770–1852) helyi birtokos által építtetett családi kriptát és temetőkápolnát, valamint azt a több mint kétszáz éves kúriát, ami ma a helyi polgármesteri hivatalnak ad otthont. Mivel a trianoni békediktátum miatt az erdélyi örmények jelentős számban települtek át száz évvel ezelőtt az anyaországba, az ősz elején a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvária felkeresésével emlékeztek a szomorú történelmi évfordulóra.

Októberben szabadtéri meridiántornát hirdettek Eőry Ajándok vezetésével, novemberben pedig – szintén szabadtéri – kiállítást szerveztek. A járványhelyzetre reflektáló Standby című tárlaton több mint negyven magyar képzőművész alkotását, pontosabban azok reprodukcióit tekinthették meg az érdeklődők a MOMkult mellett. (A kiállításról 2020. november 17-i lapszámunkban írtunk bővebben – a szerk.)

Két könyvet jelentetett meg az örmény önkormányzat ebben az évben. Az egyik a kerületünkben élő Hervay Tamás Arménia hangjai című verseskötete, a másik pedig egy gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő kiadvány, a Kifestőkönyv Örményországról. Készül már egy harmadik kötet is, amely az örmény khacskárokat, azaz a keresztesköveket mutatja be.A_hegyvideki_ormenyek_egy_eve