Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új rovarhotel nyílt az Apor Vilmos téren

Sok szó esik mostanában a beporzó rovarok drasztikus fogyatkozásáról a világban és sajnos közvetlen környezetünkben is. A természetvédelmi elvek gyakorlatba történő átültetésének egyik jó példája az Apor Vilmos térre most kihelyezett tetszetős bogártanya.

Tavaly ősszel mintegy fél tucat rovarhotelt helyezett el fővárosi közparkokban a Főkert Nonprofit Zrt. A Hegyvidéken az első ilyen „létesítmény” az Apor Vilmos-szobor mögötti bokrok elé került a minap. Itt egyrészt zöld terület veszi körül, másrészt a növények nyugalmat és védelmet is biztosítanak a lakóknak. Most már csak az első vendégeket kell megvárni.
A rovarhotel általában fakeretbe vagy -ládába épített, változatos méretű és alakú, természetes anyagokból készült szerkezet. Legalább egy, de inkább két átellenes oldalán a be- és kirepülést lehetővé tévő szabad felületek találhatók. Száraz, tető alatti belső része rendszerint több rekeszre osztott, így a különféle igényű ízeltlábú csoportok számára különböző jellegű pihenő- és telelőhelyeket lehet építeni. A „szobák” tobozokból, nád- vagy gyékényszárakból, szalmából, porózus téglákból, kéregdarabokból, lyukacsosra fúrt puhafa rönkökből vagy cserépdarabokból állhatnak. Ezek között sok rovarfaj talál táplálékot, fészket és menedéket hosszabb-rövidebb időre.Uj_rovarhotel_nyiltA bogártanya telepítésénél fontos, hogy szélvédett és bolygatásmentes területre kerüljön. Vonzóbbá tehetjük, ha virágos növényekkel ültetjük körbe, és főleg nyáron egy lapos itatóban vizet is kínálunk a látogatóknak. Ilyen körülmények között tudja legjobban betölteni feladatát, és a legtöbb rovar telelését segíteni, amelyek aztán tavasszal kirepülve gyorsan szaporodni kezdenek, és gazdagítják természeti környezetünk változatosságát.
Jelenleg kihalt a rovarhotel, de tavaszra megtelik élettel, és érdemes lesz – tisztes távolban megállva – megfigyelni a lakókat: poszméheket, katicákat, pókokat, darazsakat és társaikat. Akinek pedig megtetszik az ötlet, gyerekek számára is szórakoztató családi program keretében könnyen szerkeszthet magának egy saját vendéglátóipari egységet, vagy akár egész szállodaláncot is a kertbe. A siker garantált!

B. I.