Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Emléktábla a Maros utcai vérontás áldozatainak

Betegek, ápolók, orvosok, összesen nyolcvannyolc ember neve olvasható azon az emléktáblán, amit az egyik nyilas tömeggyilkosság helyszínén, a Maros utcai rendelőintézet, egykori zsidó kórház udvarán avatott fel közösen a Hegyvidéki és a Budavári Önkormányzat.

„Fontos, hogy fennmaradjon a nevük azoknak az embereknek, akik hetvenhat évvel ezelőtt az életüket adták a hitükért vagy a munkájukért. Gondoljunk rájuk, hogy tanuljunk a sorsukból, mert a megosztottság, a gyűlölködés démona a mai napig nem veszett ki az emberiségből. Mindenki tehet valamit a maga területén azért, hogy nagyobb békességben tudjunk élni!” – jelentette ki dr. Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Maros utcai rendelőintézetének főigazgatója az épület falán elhelyezett új emléktábla avatásán.

„Ahol a gyűlölet testet ölt, ott az emberi méltóság megszűnik. Ilyen gyűlölet tölthette el azt a húsz-huszonkét nyilasból és köztörvényes bűnözőből álló csoportot, amelynek tagjai 1945. január 12-én a Maros utcai zsidó kórházban nyolcvannégy embert kegyetlenül lemészároltak” – erről Földváry Gergely, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szakmai felelőse beszélt a megemlékezésen.Emlektabla_a_Maros_utcai_verontas_aldozatainak

A történész felidézte, hogy az egykori zsidó kórház udvarán 40 férfit és 44 nőt öltek meg, betegeket, ápolókat, orvosokat egyaránt. Öt nővért áthurcoltak a Németvölgyi út 5. szám alatti nyilasházba, ahol másnap közülük négyet lelőttek. Egyetlen nővér élte túl az eseményeket, ő is csak azért, mert halottnak tettette magát.

A Maros utcai tömeggyilkosság után két nappal, 1945. január 14-én a Városmajor utca 64–66. szám alatti Bíró Dániel Kórházban folytatták a nyilasok a vérengzést, ott 150 embert gyilkoltak meg. Pár nappal később, január 19-én pedig az Alma utca 2. alatti zsidó szeretetotthon 94 védtelen, idős lakóját terelték ki a városmajori parkba, ahol megölték őket.

„Az általuk kiállt rettenetes szenvedéseknek nem lett volna szabad megtörténniük, ezért mindent meg kell tennünk közösen annak érdekében, hogy ezek soha többé ne ismétlődhessenek meg – mondta Földváry Gergely. – A békesség útja az, ha elutasítjuk a gyűlöletkeltést és a nemzeti, etnikai, vallási megkülönböztetést.”

A Maros utcai áldozatoknak emléket állító táblát közösen készíttette el a Hegyvidéki Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata. Az avatáson a XII. kerület képviseletében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester, míg az I. kerület részéről Váradiné Naszályi Márta polgármester és Gelencsér Ferenc alpolgármester vett részt.

z.