Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A síkosságmentesítés mindannyiunk ügye!

A hóesés minden évben kicsit két részre osztja a kerületet. Az alsóbb, városias régiókban élők számára futó bosszúságot okoz a gyorsan olvadó fehér hólepel után maradó latyak. Őket néhány óra múltán már csak a buszon feltűnő síléces, szánkós utasok emlékeztetik a téli csapadékra.
Mindeközben a felsőbb részek hegyvidéki polgárai számára hosszan kitart a vágyott fehér tájkép, de ehhez feladatok is társulnak. A mára azért makacsul a köztudatba gyökeredzett szabály szerint minden ingatlantulajdonos felelős a portája előtti járdaszakasz tisztán tartásáért, műszóval: síkosságmentesítéséért. Ez alól a kötelezettség alól nehéz kibújni, mert nincs az a sztárügyvéd, aki bebizonyítaná, hogy a házunk előtt szerencsétlenül járt néni/bácsi száraz úton is pont ott esett volna el, és pont ilyen sérüléseket szenvedett volna. Így aztán marad a hólapát és a só!A_sikossagmentesites_mindannyiunk_ugyeHa már a kettő közül választani lehet, akkor érdemes a környezet szempontjait is figyelembe venni, elvégre a természet karnyújtásnyi közelsége miatt szeretünk annyira ebben a kerületben élni. A lapát nem tesz kárt másban, csak a kezünkben, ha nem szoktuk az ilyen jellegű munkát. A hagyományosan elterjedt só viszont – bár gyors és izzadásmentes megoldás – marja autóinkat, kerítéseinket, térképet rajzol a cipőnkre, és láthatatlanul beszivárog a talajba is, hogy aztán a kerítés belső oldalán (is) alapos pusztítást végezzen a növényzetben. A talajvíz sótartalmának emelkedésével a növények már nem tudnak vizet felvenni a tömény oldatból, és lassan kiszáradnak.
Jobb megoldás a csúszásmentesítésre az egyszerű fűrészpor, a perlites, homokos vagy kőzetzúzalékos keverék, ami nem kémiai úton segít a problémán, hanem fizikailag gátolja a csúszkálást, miközben a talpunk alatti szemcsék a havat, jeget is olvasztják. Az ilyen kezelés sokszor tavaszig is hatásos marad, aztán viszont érdemes letakarítani a funkcióját betöltő, de szépnek nem nevezhető szemcséket. A közelgő tavaszt várva még jól is esik az ilyen csinosítgatás!
A lakossági síkosságmentesítést a XII. kerületben a Hegyvidéki Rendészet munkatársai ellenőrzik, akik hiányosságot tapasztalva első körben egy figyelemfelhívó levelet hagynak a postaládában. Szerencsére az esetek 99%-ában már ennyi is elég, és az ingatlantulajdonosok eltakarítják a havat, jeget a járdáról. Hivatalos eljárásra, 50 000 forintig terjedő helyszíni bírságolásra vagy a még súlyosabb következményeket maga után vonó feljelentésre ritkán kerül sor.

B.