Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Búcsú az egyszer használatos műanyagoktól

Végleg eltűnik az életünkből a szinte már az észrevétlenségig megszokott műanyag tárgyak egy része. Ezzel a lépéssel Magyarország felzárkózik az Európai Unió többi országához.

Tavaly született törvény az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának tiltásáról. A jelzőt meglehetősen kurtán fejti ki a jogszabály: idetartoznak mindazok a műanyag termékek, amik jellemzően egyszeri használat után hulladékká válnak, továbbá azok, amik a környezetet kevésbé terhelő termékekkel helyettesíthetők.
A fentiek alapján 2021. július 1-jétől tilos forgalomba hozni a többi között műanyag fültisztító pálcikát, evőeszközt (beleértve az evőpálcikát is), tányért, szívószálat, italkeverő pálcikát, léggömbökhöz való pálcát, expandált polisztirolból készült ételtároló edényt, italtárolót (beleértve a kupakját és a fedelét is) és italtartó poharat. Az egyszerű műanyag poharak most még maradhatnak – mert a helyettesítésükre szolgáló papírpoharak is tartalmaznak műanyagot –, de 2023-ban azoknak is búcsút mondunk.
A tiltás kiterjed a nejlonzacskó néven közismert vékony műanyag tasakokra is. Itt a szabály a 15 mikron és 50 mikron falvastagság közötti és biológiailag le nem bomló műanyagból készült zacskókra vonatkozik, azaz kivételt képeznek a hártyazacskók és a vastag műanyag szatyrok. A forgalomcsökkentést szolgálja a termékdíjak és betétdíjak rendszerének változása, ami tovább segíti a műanyag termékek használatának kiváltását kevésbé szennyező anyagokkal.Bucsu_az_egyszerhasznalatos_muanyagoktolA korlátozás hátterében a drasztikus mértékű műanyagszennyezés elleni küzdelem áll, amelynek keretében a kontinens országai fokozatosan csökkentik a legnagyobb mennyiségben használt és legszennyezőbb termékek körét. Ráadásul ezek vagy nélkülözhetők, vagy könnyen elkészíthetők nem környezetszennyező anyagokból is. A boltokban már megjelentek a fém, mosható szívószálak, a papíralapú fülpiszkálók és a hagyományosan bambuszból metszett evőpálcikák.
A zacskók helyett rendelkezésre állnak a biológiailag lebomlók, a papírzacskók és a többször használatos textilzsákok. A kerületben is indult olyan civil kezdeményezés, aminek önkéntesei egy varroda textilhulladékából rengeteg ilyen hordtáskát készítettek, és a forgalmasabb élelmiszerboltokban ingyen kínálták a környezettudatos vásárlóknak.
Külön kategóriát képeznek a habosított műanyagból készült étel- és italtárolók. Ezek anyaga (gyakran EPS-ként is emlegetik) megegyezik a szigetelésre használt hungarocellel. A vendéglátóiparban épp a jó hőtartó képessége miatt (volt) népszerű, a kész ételt melegen lehetett elfogyasztani belőle, és még a kezünket sem égette meg.
A nyári fesztiválokon remélhetőleg már meg is tapasztalhatjuk a korlátozás jótékony következményét: eltűnnek az egyszer használatos műanyag poharakból és tányérokból álló hulladékhegyek.

BI.